Бойко Борисов за РСМ: Свидетели сме на един страхлив премиер (Видео)

Политика

22-06-2022, 11:29

Снимка:

Бойко Борисов/Фейсбук

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ ще подкрепи френското предложение за Северна Македония

"Свидетели сме на един страхлив премиер. Както обещах в събота, запознахме с текстовете от проекта на решение на Съвета на ЕС и преговорната рамка за РСМ и Албания. И трябва да ви кажа, че текстът е действително много добър. В него са включени всички опасения и страхове, и това, което касае България. Аз вярвам на президента Макрон, вярвам и на ЕК. До този момент всичко, което се е случило като добро за България, е благодарение на ЕС", заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ и бивши премиер Бойко Борисов.

"Премиерът и управляващото мнозинство взимат и тежки, и непопулярни решения. В момента Запад, НАТО, Европа искат разширяването на Балканите“, заяви още Борисов.

"Не мога да си представя как премиер най-важната тема за Европа, за Америка, за нас казва, че не я е чел. Вчера отново излъга, че ще отиде на съвет, ще обвини ГЕРБ и опозицията, че някой му пречи да внесе предложение от МС в парламента. Защо е този страх? Нали е много смел, от кого се страхува?“, попита лидерът на ГЕРБ.

"За разлика от него не сме толкова смели, но знаем да си гледаме работата и да си пазим партньорите. И тук съм съгласен с президента Радев, че френското председателство е дало най-добрата рамка и е поело пълния контрол в лицето на ЕК по изпълнението на всички точки по всяка една тема", отбеляза още той.

Борисов разкритикува "отново тези, които хвалят това правителство".

"Нищо не е надградено за 6 месеца в отношенията с РСМ. Нула! Всичко е нула! Председателството може да не удовлетворява и двете страни, но е крачка напред в разширяването на Западните Балкани. Протоколът даже не е подписан. Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката му пречи, че ГЕРБ му пречат на честното лъжливо момче. И който не е с него, е мафия", каза още Борисов.

"Какво предателство има в това да накараш двата народа да са в една общност? Младите поколения вместо да се бият по социалните мрежи, да се прегръщат. За какви Балкани, за каква Европа говорим? Сега разбирам, че е свикана днеска Комисията по външни въпроси в 15 ч. едновременно със заседанието на Министерски съвет. Тия определено се страхуват! Но защо лъжат, че друг име е виновен?!", коментира Борисов.

"Ако този лъжец се престраши, ще има 59 депутата подкрепа за даване на зелена светлина за присъединяването на РСМ и Албания. Така че да си свика веднага Министерски съвет, да даде предложение, да дойде в парламента. Не се страхувай, колега, извинявай, че те наричам така. Защото ако не се случи, ще се обърне риториката и мафиотът ще станеш ти. И понеже съм вярващ човек, искам да изразя благодарност за решението на Светия Синод за вдигането на схизмата на църквата на Северна Македония", заяви Бойко Борисов и благодари на патриарха и владиците: "Те вчера направиха това, което ние правим днес".

"Да спрат да си играят с това "който не е с нас, е мафиот", призова още председателят на ГЕРБ.

"Вотът е парламентарна практика. Корнелия Нинова и ДПС са ми искали 7 вота на недоверие, аз не съм ги нарекъл мафия, това е парламентарна практика", подчерта Борисов.

Вижте повече във видеото: