Борисов моли управляващите да внесат бюджета и френското предложение за РСМ в парламента

Политика

23-06-2022, 12:29

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Кабинетът падна заради арогантността си, заяви лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи призив към управляващите да внесат спешно за гласуване в парламента актуализацията на бюджета и френското предложение за Северна Македония. 

“Очаквахме днес решението на ГЕРБ да даде зелена светлина на РСМ да влезе в пленарна зала без шегички и хитрости. Това е жизненоважно за Западните Балкани”, каза експремиерът в извънредно включване от централата на партията.

“От сутринта слушаме обвиненията на министър-председателя. Ние знаем, като партия, че това е най-доброто за България и за РСМ", каза Борисов и се обърна към властта с апел: “Умолявам ги да го вкарат в зала и да оберат успеха на целия Европейски съвет”.

Лидерът на ГЕРБ призна, че в протокола, който трябва да се подпише,  има неща, които трябва да бъдат уточнени, но "следващите поколения ще знаят, че България не е причина за спирането на РСМ и Албания в ЕС".

"Днес е исторически ден за Европа и за света, защото има възможност и Украйна, и Молдова, и РСМ, и Албания, и Грузия, с различен статут, да влязат в Съюза и той да стане по-силен. Ние сме убедени европейци и това е най-правилното", категоричен бе той. И се ядоса на думите на Кирил Петков, че задвижването на процеса няма как да стане днес.

Борисов взе отношение и по актуализацията на бюджета заявявайки, че ГЕРБ има предложения как той да бъде подобрен.

“Ние имаме много по-добри предложения, но ако не ги приемат - да говорят и с другите партии. Още утре да го внесат и да го приемат", призова Борисов.

"Партия, която е на страната на Украйна и твърдо зад НАТО и ЕС, която е "за" разширяване на Западните Балкани, "За" пълна диверсификация, “са наши партньори", каза той. 

"Да не счупим и правителството на Северна Македония и да нанесем щета. Ако това се случи, вие г-н Петков, сте съюзникът на Путин на Балканите. Затова ви моля, наредете на своята партия да внесе, да е водеща, ние ще я подкрепим. Днес вие ще отидете с взето решение и всички ще ви аплодират:, обърна се той към премиера.

"Този вот мина не заради ГЕРБ и ДПС, а първо, защото самата управленска коалиция се счупи заради бруталните обвинения за корупция. Слушах Гроздан Караджов, Румен Радев, те говорят в прав текст за корупция", каза лидерът на ГЕРБ.