ГЕРБ-СДС ще участва в пленарните заседания само при дневен ред, отговарящ на обществените очаквания

Политика

23-06-2022, 14:59

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ-СДС ще участва в пленарните заседания само при дневен ред, отговарящ на обществените очаквания, заяви на брифинг в парламента председателят на групата Десислава Атанасова, предаде БТА. Днес за втори ден Народното събрание не успя да събере необходимия кворум от 121 депутати, за да започне работа.

Атанасова уточни, че парламентарната им група ще бъде винаги в зала, когато се обсъждат закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и средствата от ЕС. Втората тема, която ще върне депутатите на ГЕРБ-СДС, е актуализацията на закона за държавния бюджет и тези на НЗОК и ДОО. Имаме направени предложения, ще ги защитаваме и те гарантират, че парите, свързани с доходите на българските пенсионери, със защита на най-уязвимите групи на българското общество, ще бъдат подкрепени, обясни Десислава Атанасова.

Третата тема, която е от дневния ред на Европа, е за Република Северна Македония. 

За пореден път Атанасова подчерта, че Министерският съвет не е внесъл проект на решение в Народното събрание, това са направили две от парламентарните групи – ГЕРБ-СДС и ДПС. Нещо повече, отбеляза тя, с една трета от членовете на външната комисия предложихме да има извънредно заседание на комисията, на което да се обсъдят тези два проекта за решения, колкото е нужно да се дебатира, но те да станат част от дневния ред на парламента. Такова заседание, въпреки че по правилник има всички условия, не е свикано и до този момент, посочи Атанасова. Разбирам, че председателят на Комисията по външна политика вече не отговаря, включително на обаждания на нашите колеги, членове от тази комисия, добави тя. Гарантираме, че, ако днес външната комисия свика заседание, обсъди и гласува тези проекти за решения, ние утре ще бъдем в пленарната зала, за да защитим нашия проект и да гласуваме, обеща председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

Справка на интернет страницата на НС показва, че тази сутрин, както вчера анонсираха, ГЕРБ-СДС са внесли в деловодството на парламента проект на решение за предприемане на действия от Министерския съвет на Република България за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта за Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на Република Северна Македония.

По отношение на избор на нов председател на Народното събрание тя припомни, че когато са предложили това да стане в рамките на няколко дни след оставката на Никола Минчев, нито една от групите от управляващата коалиция не се е съгласила. По правилник срокът е 14 дни, в него могат да се номинират кандидати, уточни Десислава Атанасова.

За да управляваш, освен мнозинство в парламента, което да гласува правителство, освен мнозинство, което да гласува бюджет, трябва да има мнозинство, което да определя дневния ред на Народното събрание, посочи Томислав Дончев. Очевидно е, по думите му, че такова мнозинство няма. Виждаме проява на чист инат, смята той.