Петков призна пред "Гардиън", че пращаме оръжие на Украйна през Полша

Политика

24-06-2022, 13:19

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Oт правителствената пресслужба излязоха с позиция

Премиерът Кирил Петков даде интервю пред "Гардиън" за своята евроатлантичност, про-руските сили, които са го свалили от власт, за президентът Румен Радев, както и военната помощ за  Украйна, пише "Труд".

"Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален", каза той.

Думите му събудиха недоумение, тъй като след дълги дебати има решение на Народното събрание, според което страната ни не предоставя военна помощ, а само ремонтира. 

След оттеглянето му от власт, Петков се опасява и че силната позиция на ЕК и Европейския съвет също ще премине в шикалкавене вместо силен глас срещу Русия. Според Кирил Петков корупционни и про-руски сили са свалили правителството му, докато той се борел България „да остане на вярната страната на историята“.

Петков се хвали, че със силната си анти-руска позиция е изненадал всички в ЕС. Служебно правителство на Радев можело и да сключи нов договор за газ с „Газпром“ – още нещо, което той не желае.

"Русия много иска да свали това правителство, за да покаже, че който не играе с тях, ще падне", настоява още Петков – без да се споменава, че е в коалиция с про-руската БСП, а в политиката влезе като служебен министър от същия президент, когото вини за връзки с Русия.

Петков разказа ѝ, че лесно е взел решение да не позволява на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над страната ни. „Взех решение, че той няма да лети. Толкова беше просто“, каза той.

Oт правителствената пресслужба разпространиха официална позиция по темата.

"Във връзка с появилите се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа", гласи то.

В решението на Народното събрание е вписано, че страната ни осъществява „доставки на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки“. Освен това изнася ток и зърно от Украйна (което, разбира се, не се случва) и извършва ремонт на украинско въоръжение, от което реално би печелил българският военно-промишлен комплекс.