Ивайло Калфин: Оръжейните заводи работят на три смени и изнасят, само Нинова не знае

Общество

27-06-2022, 09:10

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

БСП си мисли, че хората са толкова посредствени, че слушат председателката им, отколкото да виждат какво се случва, заяви той

"Очевидно войната в Украйна затъна в коловозите и ще бъде дълго събитие. Въпросът е какво би могло да се направи, за да не се повтарят подобни напрежения." Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, бивш външен и социален министър и бивш евродепутат.

Оръжейните заводи работят на три смени и изнасят, посочи Калфин в предаването "Преди всички". По думите му в света в момента няма друго място, което да има нужда от нашите боеприпаси, освен Украйна.

"Ясно е, че това оръжие финишира в Украйна. БСП си мисли, че хората са толкова посредствени, че слушат председателката им, отколкото да виждат какво се случва. Целият свят знае, че ние изнасяме оръжие за Украйна, включително Русия вероятно. Само г-жа Нинова не знае.", заяви той.

"С това гласуване България излезе от безнадеждния път след подписването на договора с РСМ. Предишното правителство сложи на трупчета целия процес и блокира разширяването на ЕС", коментира Ивайло Калфин за падането на ветото за преговорите на Северна Македония с ЕС.

"Трайният интерес на България не е някой в Скопие да ни обещае нещо, а да видим, че нашите съседи са европейска държава", смята той.

"Да, имаше натиск върху България, но трябва да дефинираме нашия интерес – не като има натиск ние да се запънем като магарета. Дипломацията си свърши работата, политиците отново не си свършиха  работата.", каза Калфин.

Според него начинът, по който беше прието решението за падането на ветото в парламента, не е бил добър и ще предизвика реакция в Скопие.