Бразилия надви България, но над 7000 аплодираха отбора ни на бъдещето

Спорт

27-06-2022, 09:31

Снимка:

БФ Волейбол

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

България загуби последния си мач от турнира на мъжката волейболна Лига на нациите. Пред 7450 зрители в „Арена Армеец“ сполетените от редица контузии национали се бориха мъжки до последната точка, но отстъпиха на Бразилия с 0:3 (21:25, 19:25, 22:25). След края цялата зала стана на крака и изпрати младия български тим с аплодисменти за сърцатата игра. Най-голямата награда за финал на седмицата в София - овациите към отбора на бъдещето.

Селекционерът Николай Желязков направи две принудителни промени в стартовия състав. На мястото на Сеганов като разпределител започна Добромир Димитров. Без контузения Гоцев като централни блокировачи бяха пуснати Чавдаров и Колев. Николов, Атанасов, Парапунов и либерото Владислав Иванов допълниха титулярния състав.

По време на първата седмица от Лигата на нациите контузия получи Алекс Грозданов. Във важен момент от мача с Бразилия се наложи игра да напусне и играещият страхотно 18-годишен Александър Николов.
След девет разменени сайдаута в началото на първия гейм Бразилия поведе с 6:4 – преднина, която се запази до техническото прекъсване. Мощна атака на Алекс Николов доведе резултата до 15:15, но тогава дойде ред на Лукарели да сервира. С две негови бомби Бразилия дръпна с 18:15 и въпреки че нашите на няколко пъти се доближиха само на точка от гостите, геймът бе загубен с 21:25 след ас на Бруно.

В началото на втория гейм нашите поведоха с 4:2, но тогава дойде поредният удар на съдбата. Алекс Николов напусна с болки в рамото и бе сменен от Аспарухов. Липсата на още един титуляр се усети бързо. Успеваемостта в атака падна до само 44%, а бразилците успяха да улият темпото и приспаха нашите. Практически през цялото време геймът вървя с две-три точки предимство за шампионите от миналата година, като в самия край след две лоши поемания от нашите разликата набъбна до 19:25.

Страстите се нажежиха при 4:3 за България в третата част, когато пусната от Парапунов топка не бе присъдена в полза на нашите. Поисканото видеоповторение така и не показа ясно дали Бруно е успял да постави пръстите си под нея. Дългото забавяне доведе до много нерви от бразилския щаб, който обгради съдийската маса и в крайна сметка точката бе дадена на гостите. Разправията повлия на играта на нашите и на техническата пауза Бразилия вече водеше с 12:9. Разликата продължи да набъбва, но след две блокади за 20:23 се появи лъч надежда. Само че бразилците бръкнаха дълбоко в торбата с номерата и Николай Колев бе накаран да чака близо минута докато изпълни следващия сервис. Гостите поискаха на няколко пъти почистване на полето им, а след това се оказа, че на либерото Талес трябва да бъде поправен пластир на ръката. Протакането даде резултат. Серията на нашите бе спряна, а още три точки по-късно мачът приключи.

Най-резултатен за българите бе Мартин Атанасов с 12 точки. Аспарух Аспарухов реализира 9 за двата си гейма престой на терена, а Радослав Парапунов добави 8. За Бразилия Леал завърши с 12, Исак и Лукарели – с по 11.

Българите продължават битките си от Волейболната лига на нациите с финалната седмица в Гданск от 5 до 10 юли, където срещаме Италия, Словения, Нидерландия и Китай.
По-рано през последния ден от надпреварата в София Полша излезе на второ място в класирането на Лигата след 3:1 (21:25, 25:23, 26:24, 25:22) над САЩ в гвоздея на турнира. Бартош Курек отбеляза 23 точки за победителите, като регистрира невероятните 75% успеваемост в атака (21 от 28).

Сърбия пък се нуждаеше от седем мачбола за да победи Австралия. Крайното 3:0 (25:17, 25:20, 25:22) закотви тима от Зеления континент последен в класирането седмица преди края на Лигата на нациите.