Тома Биков: Не се обсъжда смяна на Борисов като лидер на ГЕРБ

Политика

28-06-2022, 10:00

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той беше категоричен, че в настоящата ситуация, в която страната ни се намира, тя има нужда от проевропейско правителство

"Изобщо не сме обсъждали някакъв лидерски въпрос. Само преди три месеца имахме конгрес, на който Бойко Борисов беше избран от членовете на ГЕРБ за лидер”. Това заяви депутатът от партията Тома Биков в студиото на "Здравей, България" по Нова тв.

"Кирил Петков е последният човек, който ще каже кой ще бъде лидерът на ГЕРБ. Ако има такова желание, може да се запише за член на партията, да дойде и да го предложи на някой конгрес. Той има право да говори и да прави всякакви глупости, но ние с него не се съобразяваме, още повече за това кой ще бъде лидер на партията ни”, каза още той.

"Смешно ми е как хора, чиято партия се стопява в последните месеци, дават съвети на партия, която във всички социологически проучвания е първа и всички очакват да спечели изборите”, добави Биков.

Според него по темата със Северна Македония „всички са се криели, докато не е излязъл да говори Борисов”. „Докато Кирил Петков се криеше по темата, Борисов, а не някой друг, му реши целия проблем с общественото мнение, и то с риск за нашата подкрепа, защото това не беше популярна теза”, посочи депутатът.

Той беше категоричен, че в настоящата ситуация, в която се намира страната ни, тя има нужда от проевропейско правителство. „За което ние сме готови да плащаме и политическа цена”, добави Биков.

Запитан дали е възможна евентуална коалиция с „Продължаваме Промяната”, той отговори: "Крайно време е да се направи така, че да говорим за идеи, не за хора. Това зависи от много неща. Дайте да пренесем разговора на малко по-високо ниво от това дали се обичаме или мразим и да видим в конкретната ситуация с предизвикателствата кое би било най-полезно за страната ни".

"За нас е огромно предизвикателство изобщо да се каже „добър ден” на ПП. Очевидно, ако не си казваме „добър ден”, ще продължим да бъдем в политическа криза. Нямаме никакъв разговор с тези хора, което е странно”, коментира Биков.

На въпрос дали има вариант ГЕРБ да подкрепят някаква конфигурация в рамките на този парламент, той посочи: „При първия мандат формулата беше зададена от Кирил Петков. Тя е същата, каквато беше при вота на недоверие – търсим някакви депутати. Това не е искано от нас. Третият мандат зависи от президента”. И добави: „Не съм убеден, че е възможно да се направи нещо по-дългосрочно в този парламент. Ако е това, което казват за 22-та закона и разни бързи неща, имайте предвид, че тези закони още не са написани, така че може би такова управление би изкарало”.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен