Румен Петков: Още през юли и август България ще има тежък газов недостиг

Политика

28-06-2022, 16:31

Снимка:

ПП АБВ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той подчерта факта, че се търсят краткосрочни варианти за обезпечаването на газовата сигурност с хоризонт дори не до края на годината, а до юли месец

Още през юли и август България ще има тежък газов недостиг, прогнозира пред медиите в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков. Той обясни, че на 20 юни бе обявен първия търг от „Булгаргаз“ за доставка на газ (с цена TTF-12 евро на мегаватчас) – събитие, което претърпя провал. Последва втори търг на 23 юни (с цена TTF-5 евро на мегаватчас) с цена, по-висока от договорената с „Газпром Експорт“. Този търг също се провали. Петков подчерта факта, че се търсят краткосрочни варианти за обезпечаването на газовата сигурност с хоризонт дори не до края на годината, а до юли месец.

По въпроса за прословутите американски танкери Румен Петков коментира, че и до днес не се знае нито къде е разтоварен, нито количеството на газа, нито как е влязъл в България. Основавайки се на разговори с експерти, според председателя на АБВ, газът е вкаран незаконно през Странджа. Ако детайлите по енергийните въпроси не бъдат изчистени в спешен порядък в преговорния процес, катастрофата за индустрията ни ще бъде факт съвсем скоро, категоричен е Румен Петков.

Председателят на АБВ прогнозира отново, че на 1 юли, нито до края на юли газовата връзка „Комотини-Стара Загора“ отново няма да проработи (каквито са обещанията на премиера). По обявеното, че е договорено цялото количество газ с азерската страна, Петков подчерта липсата на точка на доставяне при неработеща връзка „Комотини-Стара Загора“, точката ще е „Кулата“, а там газът от Азербайджан ще бъде много по-скъп. Ако има такава договорка, има и подписан анекс към договора с азерската страна – акт, който е скрит от правителството в оставка.