Хиновски за ИТН: Имаме един крал, който дава директиви и ние рапортуваме

Политика

29-06-2022, 08:17

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"След напускането ми няма никакви реакции, никакви въпроси", заяви енергийният експерт

След напускането ми няма никакви реакции, никакви въпроси. Никой не ми се обади. Това заяви в "Денят започва" по БНТ енергийният експерт Иван Хиновски, който вчера съобщи, че напуска "Има такъв народ".

Хиновски обясни, че решението да напусне партията на Слави Трифонов е по лични мотиви, свързани с безсилие и липсата на реализация на енергийната програма на "Има такъв народ".

"Настанаха едни процеси, всички автори и разработчици в нашата енергийна програма бяха елиминирани от нейното изпълнение. Тя беше бламирана още след влизането в управление на новото правителство. Нашето общество тепърва ще усеща загубите от тази пасивност", смята Хиновски.

Той каза, че е разговарял с много от ръководители в ИТН, основно с Тошко Йорданов.

"Оплаках му се, че браншът се развива много зле, че пропускаме шансове за реформа. Той ме пита дали съм говорил с министър Александър Николов, което аз съм правил много кратно", отбеляза Хиновски.

Според него, в сектора липсва енергийна експертиза. Обясни, че е разговарял с представители на ПП и ДБ, които са признали, че не разполагат с експерти.

"Ако не се вземат радикални мерки, авансът, който сме взели и сме го "опаткали" вече, ще го върнем. ЕК ще каже - връщайте! Затова ние разработихме законопроект за енергийните активи, той е важно условие за стартирането на новата енергийна политика на Европа. Никой не се интересува от този закон, ще ни санкционира Европа", заяви Хиновски.

Той допълни, че не е депутат в 47-мия парламент, в контекста на напускането на народни представители от ПГ на "Има такъв народ".

"Страхувам се, че този импулс за развитие, с който аз отидох в тази партия в последствие се оказа, че има други приоритети и това разочарова много хора. Мотивът за реформи в ИТН изчезна, претопи се", смята Хиновски.

Според него, ИТН се е превърнала в една монархическа структура.

"Имаме един крал, който дава някакви директиви и ние рапортуваме", допълни той.

"Нямам предложение от друга партия", каза Хиновски.

За момента той няма политически амбиции и предпочита да работи като експерт. Не искам повече да се омърсявам с хора, които не дават шанс на реформите, категоричен е той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен