Захарова: България изгони 70 руски дипломати по поръчка на външни сили

Свят

29-06-2022, 16:37

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тя подчерта, че Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително с асиметричен характер

България взе решение да изгони 70 служители на руското посолство по поръчка на външни сили, каза днес на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Това, което дойде вчера от България, дори не толкова от България, колкото от политическите кулоари на българските институции на властта ... не е направено в интерес на България и нейните граждани. Това е направено по поръчката на външни сили", каза тя, коментирайки вчерашното решение на София да изгони 70 служители на руското посолство.

Говорителката каза, че външни сили "под фалшив предлог се стремят да насъскат една срещу друга европейските държави и Русия, цинично манипулират несамостоятелни правителства и политици, разрушават всичко, създавано десетилетия наред на европейския континент", предаде БТА.

Захарова отбеляза, че решението на България е "опит на загубилия доверие парламент и българския кабинет в оставка да нанесат разрушителен удар върху отношенията с Русия и запазващите се механизми за двустранен диалог". "Това, което досега не бяха разрушили за толкова години, явно са сметнали за необходимо да разрушат сега, отдръпвайки се от и потъпквайки двустранните отношения", добави говорителката.

Тя подчерта, че Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително с асиметричен характер.