Ричард Алибегов: Това, което ни очаква от 1 юли, са невероятно високи сметки за ток

Общество

30-06-2022, 09:19

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) поискаха налагането на вето за връщането на старото ДДС на слабо алкохолните напитки.

Тази мярка беше въведена като временна за най-засегнатия сектор през 2020 г. Беше удължена, а управляващата коалиция в момента удължи мярката до края на 2022 г.

"Научихме по-късно от медиите, че тази мярка се отменя, въпреки че беше гласувана до края на годината без дискусия, без среща с работодателските организации и без посочени мотиви“, обясни пред bTV Ричард Алибегов, председател на БАЗ.

"Всички антикризисни мерки в Европа бяха въведени така и бяха удължени до края на 2022 г. Това, което се случи в бюджетна комисия и сме силно възмутени, е, че управляващото мнозинство при нарастващите цени на електроенергията отхвърли всякакви помощи за бизнеса. Енергийна помощ - нулева. Какво ще се случва с бизнеса, не е ясно. При такива високи цени на ел. енергия, при липсата на каквато и да било помощ, сметките на ток са невероятно високи. Това, което ни очаква от 1 юли, са невероятно високи сметки", каза още Алибегов.

"Всички национални сдружения ще се съберем в скоро време във Велико Търново и оттам ще излезем с решение какво ще правим. Не е ясно дали ще има протести заради политическата обстановка и при служебен кабинет няма срещу кого да се протестира“, поясни още Ричард Алибегов.