НСИ отчете 83,8% ръст на цените на ток, топла вода и газ през май, спрямо година по-рано

Портфейл

30-06-2022, 12:39

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Цените на производителите са скочили с близо 40% през май

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през май 2022 г. нараства с 38,2 на сто в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 83,8 на сто, преработващата промишленост - с 25,9 на сто, и добивната промишленост - с 11,3 на сто. Това съобщи Националният статистически институт, предаде БТА.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на химични продукти - с 40,2 на сто, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 29,4 на сто, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 28,3 на сто, производството на хранителни продукти - с 25,5 на сто.

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през май се увеличава с 0,4 на сто спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 2,6 на сто, в добивната промишленост - с 0,2 на сто, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 4 на сто.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 4,9 на сто, производството на хранителни продукти - с 3,2 на сто, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2,8 на сто. Понижение на цените е отчетено при производството на основни метали - с 2,1 на сто.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен