Румен Петков: Някои от изгонените руснаци обичат България и са направили повече, отколкото премиера

Политика

01-07-2022, 11:16

Снимка:

Bulgaria ON AIR, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него след седмица България ще има ново правителство с друг премиер

"Не са 70 дипломати, поне половината са служители, които даже нямат дипломатически имунитет. Ако за някой от тях контраразузнавателната ни служба има информация, че ще е шпионирал, то просто трябваше да бъде арестуван и да му бъде повдигнато обвинения. Това е държавническото отношение", заяви лидерът на АБВ Румен Петков в ефира на Bulgaria On Air.

Той обърна внимание, че това е грубо нарушение на българския закон. Политикът разясни, че с това помитане на Конституцията, ние казваме на всичките си партньори да не гледат на нас като държава със закони. 

"Премиерът злоупотребява с власт, без да има каквито и да правомощия да взима решение за изгонването на дипломати. Това издава комплекс, която много тежко удря България вече 6 месеца по главите", изтъкна Петков.

По думите му трябва да се грижим за българския национален интерес. Той коментира, че когато показваме, че нашият министър-председател може да погазва законите, ние ставаме нежелан партньор. 

"На база на това, че нотата съдържа една купчина незаконни неща в себе си, външният министър просто трябва да я изтегли. Ако външният министър го направи, ще покаже, че в българското правителство има членове, които се грижат за законността, реда и авторитета на България. Аз се боя, че ние извървяхме много сериозен път за правене на невъзможен нормалния разговор с Русия и не само", посочи Петков. 

Според него след седмица България ще има ново правителство с друг премиер и прибързани действия от страна на Русия в момента не са добър знак. Той настоя, че трябва да се намеси президентът Радев. 

"Някои от хората, които ги гонят, аз познавам от години. Трябва да ви кажа, че те обичат България повече, отколкото я обича Кирил Петков. Направили са за България повече, отколкото е направил Кирил Петков. Казвам го с болка, защото ние ще лишим нашата страна от приятели, които когато тръгват да говорят за отношенията България - Русия, интересът на България е на нивото на интереса на Русия. Това са неща, които се градят с години, а се сриват за часове", подчерта Петков.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен