Бензинът на дребно е поскъпнал средно с 21 стотинки за литър през юни, дизелът - с 28 стотинки

Общество

01-07-2022, 16:15

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това показват данните на платформата "Фуело"

През юни бензинът по бензиностанциите в България е поскъпнал средно с 21 стотинки за литър (6,60 процента) с тенденция за повишаване. Това показват данните на платформата "Фуело" (Fuelo), предаде БТА.

Ако на 1 юни бензин A95 се е продавал за 3,18 лева за литър, то днес, 1 юли, средната му цена вече е 3,39 лева за литър. Цените по различните вериги бензиностанции варират между 3,21 лева и 3,55 лева за литър. За последните 3 месеца бензинът е поскъпнал с 45 ст. за литър (15,31 на сто), а за последните 6 месеца с 98 стотинки за литър (40,66 на сто), посочват от Fuelo.

Средната стойност на дизела за предишния месец се е повишила с 28 стотинки за литър (8,54 на сто) - също с тенденция на поскъпване. На 1 юни този вид гориво се е търгувало за 3,28 лева за литър, докато днес цената е средно 3,56 лева за литър, сочат още данните на Fuelo. Според информацията в сайта на платформата дизелът на различните бензиностанции се продава между 3,34 лева за литър и 3,66 лева за литър. За последните 3 месеца дизелът е поскъпнал с 53 стотинки за литър (17,49 на сто), докато за последните 6 месеца повишението е с 1,09 лв./л (44,13 на сто).

За разглеждания едномесечен период се отчита поевтиняване при пропан бутана с 0,03 процента - 1,58 лева за литър на 1 юни, 1,55 лева за литър на 1 юли. Цените в отделните бензиностанции в страната днес варират между 1,36 лева за литър до 1,75 лева за литър. За последните 3 месеца цената на пропан бутана се е понижила с 4 стотинки за литър (минус 2,52 процента), но за за последните 6 месеца е поскъпнал с 15 стотинки (10,71 на сто).

За последния месец цената на метана се е понижила средно с 12 стотинки за килограм (минус 3,30 на сто), но с тенденция на поскъпване, показват още данните на Fuelo. На 1 юни метанът е струвал по бензиностанциите в страната 3,64 лева за килограм, а днес средно се продава за 3,52 лева за килограм. В платформата се посочва, че днес в България метанът се продава на цени от 2,96 до 4,50 лева за килограм. За последните 3 месеца метанът е поскъпнал с 62 стотинки за килограм (21,38 процента), а за последните 6 месеца поскъпването е с 98 стотинки за килограм (38,58 на сто).

Припомняме, че при актуализирания държавен бюджет на второ четене депутатите в пленарната зала решиха да има компенсация от 25 стотинки за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли. Мярката ще важи до 31 декември тази година. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.

Отстъпката се предоставя от крайния разпространител чрез намаляване на дължимата от физическото лице сума за плащане. Всеки краен разпространител, регистриран по Закона за данък върху добавената стойност, е задължен да предоставя компенсацията, записа парламентът. Не са задължени да предоставят компенсацията обекти, които работят изцяло на самообслужване, и обекти за времето, в което функционират на самообслужване. Крайният разпространител задължително издава фактура на физическото лице за извършена доставка на моторни горива, за която се предоставя компенсация. Тя се издава заедно с фискалния бон. Във фактурата задължително се посочват идентификационен номер (EГН или ЛНЧ) на физическото лице, посочено в талона на моторното превозно средство, и размерът на предоставената компенсация.

Предвидената държавна помощ от 25 стотинки за литър гориво ще се предлага във всички обекти на членовете на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) 3 дни, след като актуализираният бюджет бъде публикуван в Държавен вестник, съобщиха от асоциацията вчера. От там допълниха, че ще се съобразят със законоустановената процедура.

Според правителствените разчети програмата е на стойност 150 милиона лева.

По време на обсъждането и гласуването на актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. на второ четене в ресорната комисия депутатът от парламентарната група на "ГЕРБ-СДС" Делян Добрев коментира пред БТА, че по принцип мярката трябва да се прилага за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г., но според него няма как да важи за целия период от време, а само докато се изхарчат тези 150 млн. лева. Той прогнозира, че тези пари ще свършат за месец - месец и половина.