ГЕРБ-СДС няма да води разговори за подкрепа на правителство в този парламент

За нас Петков и Василев са персона нон грата, заяви Десислава Атанасова

ГЕРБ-СДС няма да води никакви разговори за подкрепа на правителство в рамките на този парламент с какъвто и да е мандат, заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група (ПГ) Десислава Атанасова, цитирана от БТА. Според нея е редно по най-бързия начин да има предсрочни парламентарни избори.

За нас Кирил Петков, Асен Василев или който и да е излъчен от бившата четворна, а сега тройна коалиция, са персона нон грата в този парламент, обяви Атанасова.

Томислав Дончев добави, че това Народно събрание (НС) не е в състояние да формира стабилно работещо правителство. Според него дори на база трансфери да се стигне до някаква  подкрепа и да се избере нов кабинет, той ще е слаб, безпомощен и няма да може да свърши никаква работа.

Ако се сформира нещо, то нито ще е дълготрайно, нито би издържало следващ вот на недоверие, а поводи, по думите на Десислава Атанасова, и занапред ще има.

Томислав Дончев подчерта, че има и друга тема, свързана с дефицит в българската Конституция. Тя ни е дала алгоритъм какво правим, когато едно правителство загуби парламентарна подкрепа, но не ни дава отговор на въпроса какво правим, когато на най-висшите постове на държавата, особено на поста министър-председател, се окажат хора, които са функционално негодни да изпълняват всички отговорности, с които ги натоварва позицията, обясни Дончев. И тук трябва да има сериозен юридически и парламентарен дебат по темата, защото това е празнина в основния ни закон, смята депутатът.

Държавата все още се управлява от "абсолютно неадекватен човек", който с всяко свое действие предизвиква все по-голяма каша и катастрофи, посочи Дончев. И уточни, че трябва да се обмисли конституционна процедура, която да позволява НС или някой друг орган да вземе отношение и да реагира в тази ситуация. Кажете ми едно нещо, с което се е хванало настоящото правителство и да не е произвело катастрофа - във външната или във вътрешната политика, каза депутатът. По думите му това, че днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви подкрепа за решението във връзка с руските дипломати, не означава, че то не е произведено по най-безобразния начин, в пълно нарушение на правата, процедурите и законите.

Последното изречение от обръщението на руския посланик е, че цялата отговорност носи Кирил Петков - така Десислава Атанасова коментира думите на Елеонора Митрофанова, че ще предложи закриване на дипломатическата мисия на Руската федерация в София, което ще доведе респективно и до закриване на нашата мисия в Москва. Ние подкрепихме правителството за реципрочността за отстраняване на дипломати, но всичко, което се случи през последните 24 часа и цялата информация, която бе получена на председателския съвет снощи, говори само за едно – тотална неспособност на Кирил Петков и правителството му да управлява тази държава, обобщи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.