Външното министерство на Русия ще разгледа въпроса за закриване на посолството в България

Свят

01-07-2022, 21:22

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Toва заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс

Въпросът за закриване на руското посолство в България ще бъде разгледан от външното министерство на Русия, а ако е необходимо, ще се докладва на руския президент Владимир Путин. Toва заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде БТА, позовавайки се на агенция Интерфакс.

По-рано днес руският посланик в България Елеонора Митрофанова направи изявление на страницата на руската дипломатическа мисия в социалните мрежи. Тя каза, че обръщението на руската страна към българското външно министерство е било пренебрегнато.

"За съжаление, нашето обръщение към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам без отлагане да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва. Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков", заяви Митрофанова.

Песков отговори на въпроса на Интерфакс дали Кремъл е получил обръщението на ръководителя на дипломатическата мисия и дали то ще бъде разгледано. "(Въпросът) ще бъде разгледан от Министерството на външните работи (на Русия) и ако е необходимо, ще бъде докладван на президента", заяви говорителят на Кремъл.