Пламен Данаилов, ИТН: Петков и Василев се опитват да си осигурят власт на всяка цена

Политика

04-07-2022, 16:47

Снимка:

7/8 TV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той определи като неясна и без конкретни ангажименти програмата, с която ПП търсят подкрепа за създаване на ново правителство

Кирил Петков и Асен Василев действат по един непарламентарен начин, по който се опитват да си осигурят власт на всяка цена. Това заяви за БНР Пламен Данаилов, член на "Има такъв народ" и заместник-министър на енергетиката в оставка, който коментира разговорите, които лидерите на "Продължаваме промяната" водят с отделни депутати от парламентарната група на ИТН.

"Министърът на финансите Асен Василев дължи отговори на защо приходите за май 2022 г. са с 4% по-малко от май 2021 г.? Защо НАП не работи така, както трябва да работи“, коментира Пламен Данаилов.

Пламен Данаилов предупреди, че стопанската инициатива намалява в бизнеса: "Наистина българската икономика расте като иднос, но това е свързано с конюнктурни факти - високите цени на електроенергия и войната в Украйна. Държавата не намери възможност да инвестира в нашата икономика. Не се създадоха предпоставки за инвестиция и оттам за развитие на бизнеса. За 5 месеца на годината сме изпълнили само 10% от капиталовите разходи. Когато държавата се отдръпва и не инвестира в икономиката, това е ясен сигнал към бизнеса и той също не инвестира".

"Ще получим с 570 млн. евро по-малко. Тук има обективни причини, защото спадът в БВП през 2020 и 2021 не е толкова голям, колкото е първоначално отчетено. Тук беше ролята на министъра на финансите да договори тези средства да останат за България“, каза още Пламен Данаилов.

Той определи като неясна и без конкретни ангажименти програмата, с която ПП търсят подкрепа за създаване на ново правителство: "Надявам се колегите ми от ИТН, които се отделиха от групата ни, да не гласуват за такова управление с такава изключително лоша политика, която води към криза българската икономика".