Иван Гешев: Съдебната реформа цели само едно - да се овладее прокуратурата

Политика

07-07-2022, 10:17

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва днес да разгледа по същество предложенията за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направени от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

На влизане главният прокурор каза, че не може да прецени дали днес ще разгледат искането по същество.

Той обаче коментира тежката катастрофа от вчера. „Това е последицата от т.нар. съдебна реформа“, каза той.

Гешев припомни, че преди две години прокуратурата е внесла експертни предложения да се отнемат в полза на държавата автомобили на лица, които са употребили алкохол и наркотици, както да се увеличи наказанието и да се квалифицира като „умишлено убийство“, когато е причинено след употреба на алкохол.

Главният прокурор е издал методически указания, когато е налице употреба на алкохол и наркотици, и след това се управлява моторно превозно средство, прокурорите да искат отнемането на моторното превозно средство.

„И съдебна реформа е министърът на правосъдието на това основание да ми иска отстраняване. Съдебна реформа е и да се закрие съда и прокуратурата антимафия в интерес на олигархията и мафията. Съдебна реформа е и по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, лица, обвинени за тероризъм, шпионаж и най-тежките престъпления в страната. Две години докладите на прокуратурата, на Върховния касационен съд, Върховния административен съд за резултатите да отлежават в НС“, каза Гешев.

„Съдебната реформа цели само едно - да се овладее прокуратурата и да се отстрани главният прокурор и да се сложи някой послушен и съдебната власт да изпълнява поръчки, както изпълняват поръчки някои структури от изпълнителната власт.

„Тази съдебна реформа цели само едно – да се овладее прокуратурата, да се отстрани конкретен главен прокурор, вероятно да се сложи някой послушен и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би изпълняват някой други институции в изпълнителната власт като МВР, примерно“, заяви още Гешев.  

„Това нас няма да ни спре въпреки разпадът на държавността, ние сме готови да работим с всяка институция, в интерес на българските граждани и България.

Всичко това, което казах, ще тежи на съвестта на тези политици, които го правят, ако имат съвест", допълни Гешев.