На 7 юли българските митнически служители честват професионалния си празник

Общество

07-07-2022, 11:04

Снимка:

Агенция Митници

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Днес българските митнически служители честват професионалния си празник. На този ден преди 143 години са създадени първите митници след Освобождението, затова 7 юли е част от институционалната памет на българската митническа администрация.  С  решение №685/10.09.2015 г. на Министерски съвет, този ден се отбелязва като официален професионален празник на митническия служител в България. Това съобщиха от пресцентъра на АМ.
 „Редица достойни българи са допринесли за създаване и утвърждаване на българските митници и са оставили своя пример за нас през годините. Радвам се, че и днес по-опитните колеги успяват да предадат с личен пример ентусиазма и знанията си на младите и така нашата администрация с дълга история продължава да се развива.“ – се казва в обръщението на директора на Агенция „Митници“ Павел Тонев към служителите по повод празника.
Служителите получиха поздравителен адрес и от заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, в който се посочва, че през изтеклата 2021 г. и през настоящата 2022 г. Агенция „Митници“ е постигнала значително повишение на финансовите резултати, както и реализира сериозни успехи в борбата с митническите, акцизните и валутните нарушения. „Правомощията на митническата администрация са многобройни и разнообразни и в нея работят различни специалисти. Вложените усилия и професионализъм от всеки служител са част от общите резултати на Агенция „Митници“. Пожелавам на служителите в българската митническата администрация да продължават да изпълняват задачите си така отговорно, честно, прозрачно и с висока експертиза!“, се казва в поздравлението на министъра на финансите.
По повод професионалния празник на церемония в Централно митническо управление директорът на Агенция „Митници“ награди  с групова награда - плакет три екипа, а с индивидуални награди  - златен и сребърен почетни знаци и грамоти - 20 служители от цялата страна, които са постигнали високи резултати в своята област.
Поздравителни адреси бяха получени от други институции и високопоставени лица.

Българските митници днес

Ролята на българската митническа администрация в съвременните условия е да защитава обществото, околната среда и икономиката на страната и ЕС, да гарантира еднаквото прилагане на правилата по външните граници на ЕС, да улеснява международната търговия чрез интелигентен и основан на риска надзор върху глобалните вериги на доставките, да се ангажира с иновации и устойчиво развитие.
Агенция „Митници“ работи за повишаване на приходите в държавния бюджет чрез ефективна превенция и борба с митническите и акцизните нарушения и престъпления, както и чрез насърчаване спазването на  изискванията на митническото и акцизно законодателство.
Изпълнението на приоритетите по защита на гражданите и финансовите интереси на България и на ЕС е съпроводено с развитие на информационните системи, обучение, кадрова политика, административна и финансова обезпеченост на процесите.
По своята същност митническата дейност събира като в калейдоскоп много от сферите на обществения живот. Затова и в митническата администрация работят професионалисти в различни в области, които отбелязват своя професионален празник днес – 7 юли.

От историята
На 7 юли 1879 г. с Указ №2 на княз Александър I Батенберг са учредени митниците и „митарствените пунктове“ на Княжество България. В указа е записано, че основната задача на новосъздадената институция е „за да се запазят интересите на княжеството”. Този управленски акт се случва веднага след назначаване на първото българско следосвобожденско правителство.
След Освобождението в митниците работят Захари Стоянов и Никола Обретенов. Писателят и общественик Михалаки Георгиев организира приемането и управлението на Митница Видин, а по-късно става и главен ревизор на митниците - отговорен пост към Министерство на финансите. Революционерът Георги Хаджи Денков става първият управител на Митница Свищов. Първата жена в Софийската митница започва работа през 1948 г.