Бизнесът: Газ няма. Зимата ситуацията в България ще бъде много тежка

Общество

07-07-2022, 13:08

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„Не е все едно каква е цената на газа. Работим вече седмица, без да знаем загуба ли произвеждаме или работим с някаква нормална рентабилност", заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.  

„Имаме договор, който не е прекратен, с „Газпром експорт“, на по-ниски цени от тези на спот пазара, от порядъка на 25-30% по-ниски, плащаме по този договор транспорта на този газ и в същото време не потребяваме газ, рискувайки да го платим след това, нищо, че не сме го потребили, поради клаузата в договора "вземи или плати“, поясни Велев.

„Ще има ли изобщо газ и ако ще има, колко ще струва? Азерският газ започнахме да го получаваме в пълен размер, но той е една трета от потреблението“, подчерта Велев.

„Когато не си готов да управляваш държава, а си разпределил министерствата като на еднолични търговци, всеки един завладял територията си, и си сложил един общ счетоводител в лицето на министъра на финансите, това са резултатите", коментира Рамадан Аталай от ДПС, председател на парламентарната енергийна комисия.

„Газ няма. Зимата ситуацията в България ще бъде много тежка“, предупреди той.

Приключихме с всякакви илюзии да очакваме общи договорености на ЕК, за да може България да има газ, категоричен е Аталай, който нарече тези амбиции „мираж“.

Той прогнозира, че дори газ отнякъде да дойде, „клиентите няма да са в състояние да могат да платят".

Според него управляващите трябва да признаят, че не са се справили с газа.