Президентът Румен Радев удостои български военнослужещи с висши офицерски звания

Политика

07-07-2022, 13:28

Снимка:

Президент на Република България

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 днес президентът и  върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои български военнослужещи с висши офицерски звания. Това съобщиха от пресцентъра. Считано от 1 август със свой указ президентът освобождава бригаден генерал Валентин Кръстев от длъжността началник на Щаба на Съвместното командване на силите и го назначава на длъжността заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и го удостоява с висше офицерско звание „генерал-майор“.  Държавният глава назначава с друг указ, считано от 1 август, капитан I ранг Галин Манев на длъжността началник на Щаба на Съвместното командване на силите и го удостоява с висше офицерско звание „флотилен адмирал“.

В своето приветствие Румен Радев подчерта, че новите звания и назначения са заслужено признание за достойната служба на двамата военнослужещи, за демонстрираните ръководни качества и за техния професионализъм. Президентът посочи и че те получават новите си пагони в условията на рязко влошена глобална среда за сигурност и след приетата нова стратегическа концепция на Алианса. „Това означава нови предизвикателства и още по-големи отговорности“, подчерта Румен Радев.   

Президентът изрази убеденост, че богатият опит на генерал-майор Кръстев, изграден на различни позиции на тактическо и оперативно ниво ще му помогне да представи достойно българските въоръжени сили на новата длъжност. „Вярвам, че ще вложите сили и енергия за придобиване и развитие на нови оперативни способности като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане в Солун, за адаптация на неговите организация и дейност“, допълни Румен Радев.

Солидният опит и знания придобити във войските и щабовете на тактическо, оперативно и стратегическо ниво са солидна основа за успешното ръководство на Щаба на Съвместното командване на силите, за по-нататъшното развитие на неговите способности да планира и ръководи съвместни операции и участието на български контингенти зад граница, обърна се президентът към флотилен адмирал Галин Манев и изрази увереност, че той ще повиши експертизата на щаба за взаимодействие с българските Военноморски сили.

В приветствието си президентът пожела на двамата офицери  здраве, сили и енергия за успешно решаване на новите задачи и предизвикателства пред техните командвания и благодари на техните близки и семейства за разбирането, търпението и подкрепата, които са важна част за успеха на удостоените с висше офицерско звание.

От името на двамата произведени във висше военно звание, ген. Валентин Кръстев изказа благодарност за оказаното доверие и подчерта, че новите назначения са израз на признание и висока оценка за досегашната им дейност. „Пред нас стои нов път, изпълнен с предизвикателства, който ние трябва да преминем защитавайки и оправдавайки гласуваното ни високо доверие“, посочи той.

 „Ще продължим да работим все така усърдно, ще предоставим нашите усилия, знания и умения по издигането на авторитета на Българската армия в нашето общество и пред съюзници и твърдо, устойчиво и с увереност ще отстояваме позиции, които са в интерес на Българската армия“, отбеляза генерал-майор Кръстев. Той допълни, че стабилността и прогреса на въоръжените сили са гарант за благоденствието и просперитета на нашето общество и на българската държава.  

В церемонията участваха министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.