Предприятия не могат да си платят тока и газа, изпадат в ликвидна криза

Общество

07-07-2022, 20:24

Снимка:

НоваНюз, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За това предупреди Константин Стаменов, представител на БФИЕК и КРИБ

Предприятия не могат да си платят тока и газа и изпадат в ликвидна криза. За това предупреди Константин Стаменов, представител на БФИЕК и КРИБ.

Заради очакваното ново поскъпване на газа бизнесът е написал писмо до държавната администрация, до енергийния министър и до борсата. А компенсациите за електроенергия, бизнесът очаква след 30-40 дни.

"Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да си платят тока и газа”, каза Стаменов в предаването „Денят на живо с Наделина Анева” по NOVANEWS. „Предприятията каквото генерират като приходи, ще трябва да дават всичко за ток и газ. Няма да има пари за заплати, суровини, за доставчици”, обясни Стаменов.

Бизнесът ще апелира за това компенсациите да се платят веднага. „На 16 май премиерът ни обеща компенсации за природния газ. Това не се е случило за април.  Премиерът ни беше казал, че до края на годината цената ще е по-ниска от априлските нива, а е по-висока”, коментира още Стаменов.

"Война е, не е нормална ситуацията. Но трябва да се мислят кризисни мерки – какво прави, как го правим, как ще работим”, допълни Стаменов.  

От кабинета пък получавали противоречиви сведения.

"До вчера газ ще има, но не знаем цената. Днес звучи – газ не е сигурно, че ще има, а и цената не знаем. Очертава се много тежка ситуация”, каза Стаменов. „Надявам се ЕК също да измисли екшънплан”.

Той припомни и газовата криза през 2009 г. „Тогава имаше график на предприятията, как да работят. Но има производства, които не могат да прекъсват”,  каза Стаменов.

"По наша информация доста от входните капацитети за внос са изкупени от „Газпром”. Това трябва внимателно да се огледа, къде може други фирми и търговци, да имат достъп, за да се внесе газ от други места”, каза Стаменов.

Той обясни, че предприятията не могат да минат на мазут и масово предприятията не си пазят мазутните инсталации. Връщането би било много дълго, понякога можело да отнеме до 2 години.

Ако газа през юли поскъпне с 31%, той не може да каже с колко ще поскъпнат продуктите.

„Имаме много конкуренти. Днес гледах продукти от Полша, които са 20% по-евтини от нашите”, обясни Стаменов.