ВМРО към МЗ: Спешно върнете безплатните PCR-и и антигенни тестове за COVID-19

Общество

10-07-2022, 13:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Спешно върнете безплатните PCR-и и антигенни тестове за COVID-19. С този призив се обръща ВМРО към ръководството на Министерство на здравеопазването в оставка и Народното събрание.

В условията на галопираща инфлация, която стопява ежедневно доходите на хората, не е морално здравноосигурени граждани да бъдат принуждавани да дават по 30-40 лв. за бързи тестове или по 100 лв. за PCR-и, при симптоми на коронавирусна инфекция. Само за последните две седмици, по информация на зам.-председателя на здравната комисия в НС д-р Симидчиев, скокът на заразените с COVID-19 българи е около 138%.

Представете си колко е реалното число на носителите на заразата, при условие, че хората нямат достъп до безплатна диагностика и просто не си правят тестове.

Да не говорим, че настоящата ситуация с платените изследвания нарушава правата на всички български граждани, които съвестно всеки месец си внасят здравните осигуровки.

Ето защо от ВМРО призовават:

„При задаващата се нова вълна на подварианта ВА.5, варианта на Омикрон (който е силно заразен, макар че симптомите му са доста по-леки в сравнение с предишните варианти) и отпадналата епидемичната обстановка от 1 април 2022г., личните лекари нямат възможност да назначават тестове, а насочват пациентите към специалист. Според водещи епидемиолози това прави своевременната диагностиката невъзможна и води  до висока скрита заболеваемост.

Некоректно към всички здравноосигурен и непрактично за здравната система се оказа спирането на възможността общопрактикуващите лекари да издават направления за PCR-и с мотив, че изследването е високо специализирано и трябва да се назначава от специалист. Насочването на пациент от общопрактикуващ лекар към специалист създава сериозни затруднения за голяма част от пациентите, най-вече в провинцията, където недостигът на специалисти е голям. Това обстоятелство води до отлагане на диагностицирането и лечението на пациентите. Тези действия на МЗ и НЗОК нарушават правата на здравноосигурените пациенти, поради фактическото им лишаване от медицински изследвания.

ВМРО настоява за спешно вземане на  превантивни мерки и връщане на PCR тестовете по здравна каса, за да не се окажем отново „изненадани“ от ежедневното покачване  броя на заболелите.

В сложната политическа и икономическа криза българските граждани имат нужда от подкрепа, защото един бърз антигенен тест е минимум 20лв., но с тези средства хората предпочитат на купят храна за децата си и лишават себе си от диагностика.

Време е българското здравеопазване да стане достъпно и ефективно, като се даде възможност на личните лекари да назначават PCR тестове, както и да правят бързи антигенни такива, осигурени им от МЗ.  Нужна е спешна промяна на Наредбата, определяща пакета от дейности заплащани от НЗОК (изплаща тестовете), за да се контролира броят на преболедувалите, като се осигури стриктен ефективен контрол на средствата за закупуване на използваните тестове”, пишат в заключение от партията.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен