Проф. Михаил Константинов: Купуването на гласове не зависи от това дали гласувате с хартия или с машина

Политика

12-07-2022, 09:20

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Купуването на депутати не е ли още по-грозно явление от купуването на гласове, пита математикът и бивш член на ЦИК

"Машините устойчиво намалиха броя на гласуващите. Няма никакво съмнение, че това се дължи на машините."

Това мнение изрази пред БНР математикът проф. Михаил Константинов от Института по математика и механика към БАН. Константинов е бивш член на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

"Когато се гласува с машини и хартия, в секциите, където има и машина, и хартия, по-малко от 30% от гласуващите избират машината", посочи като аргумент той.

"Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас. Никъде в Европа, с изключение на Брюксел, няма машинно гласуване", напомни Михаил Константинов.

Математикът определи като мит тезата за високия брой недействителни гласове при хартиен вот, като даде пример с изборите през 2017 г., когато без машини делът е бил малко над 3%, "абсолютно в европейската норма". За сравнение в Германия са 2%, допълни той.

"По секциите виждаме хората, които вече са решили да гласуват с машина и те се справят. Не виждаме онези, които се опасяват и не отиват да гласуват", изтъкна проф. Константинов.

Математикът попита защо няма проучване по какви причини намалява избирателната активност.

"Хората се опасяват да не се изложат. Гласуването е процес, при който има известен стрес.", заяви той,

По думите му при направена грешка в гласуването с машина вотът е фалшив, макар формално да е валиден.

"Електоратът на БСП сравнително тежко беше поразен от машинния вот. Те има защо да искат да си върнат гласовете и не става въпрос за тяснопартиен интерес. Това са български избиратели", подчерта математикът.

"Купуването на гласове не зависи от това дали гласувате с хартия или с машина", категоричен е Михаил Константинов.

Той изказа мнение, че дори редовните гласоподаватели "купуваме фалшива стока", когато се оказва, че тези, за които гласуваме, не оправдават очакванията ни и не изпълняват обещаното.

"Ние, които гласуваме за разни партии, а после ни лъжат - това не е ли купуване на нашия глас, само че с последваща измама? Ние купуваме фалшива стока. Купуването на гласове е много грозно явление, но купуването на депутати не е ли още по-грозно явление? Зад един депутат стоят 10 000 гласа на избиратели.", каза проф.. Коснтантинов.