ЕС започва преговори за членство с Албания и Република Северна Македония

Свят

19-07-2022, 14:40

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Албания и Северна Македония днес започват преговори за присъединяване към ЕС, съобщава БНР.
Това оповести председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след първата междуправителствена конференция под чешко председателство в Брюксел.

Сега започва работата на преговорните екипи по проверката по общностното законодателство, което ще позволи двете страни да се запознаят с правата и задълженията в ЕС.

"Това е исторически момент" - посочи Урсула фон дер Лайен в началото на съвместното заявление.

Тя заяви, че с Албания започва работа по механизма за гражданската защита. По него се организира помощ при бедствия и катастрофи, а сега и за бежанците в Украйна.

Албанският премиер Еди Рама изрази най-голяма благодарност към председателя на Европейската комисия.

"Искам да благодаря най-напред на председателя - Урсула фон дер Лайен, че се бори едновременно за Европейския съюз и за Западните Балкани. Трябва да благодаря и на Ангела Меркел, която вече не е в политиката, но без нейните усилия нямаше да сме тук. Ние нямаше да сме тук и без изключителните усилия на френския президент Еманюел Макрон и екипа на френското председателство."

Урсула фон дер Лайен обеща на македонския премиер Димитър Ковачевски бъдещото споразумение на неговата страна с граничната служба "Фронтескс" да бъде преведено на македонски език.

"Със Северна Македония скоро ще преговаряме за разполагане на европейската служба за гранична охрана "Фронтекс" и Димитър, може да разчитате, че договорът ще бъде преведен на македонски език, без бележки под линия, без звездички, език, равен на останалите 24 европейски езика."

Премиерът Ковачески изрази благодарност за поддръжката от страна на Европейския съюз. Той посочи, че неговата страна от 17 години чака днешния ден.

"Отвори се вратата нашият македонски език да стане един от официалните езици в Европейския съюз. Аз лично го смятам за най-голямо достижение и най-важен успех. Ние сме подготвени за Европейския съюз."

Междувременно снощи от Министерството на външните работи съобщиха, че българската делегация е представила декларация на заседанието на Комитета на постоянните представители в Брюксел.

В позицията се изтъква, че македонският език е регионална писмена форма на книжовния български език. Позоваването на официалния език на Република Северна Македония в европейско изявление, не означава, че България признава македонския език, пише още в декларацията.