Половината територия на Европейския съюз е застрашена от суша, предупредиха от Еврокомисията

Свят

19-07-2022, 16:18

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Половината територия на Европейския съюз е застрашена от суша, предупредиха от Еврокомисията, докато югозападната част на континента е обхваната от рекордни жеги. Това предаде БНР.

Според доклад на Съвместния изследователски център към ЕК, цитиран от АФП, от опасна суша този месец е заплашена 46 процента от територията на съюза.

Проблемът вече се усеща в Италия, където рекордните жеги заплашват водоснабдяването от реката По. В Испания наличните водни ресурси са само 31 процента от 10-годишното им средно равнище. Зърнените реколти са заплашени и двете страни, както и във Франция, Румъния и Португалия, пише още в доклада.

Западна Франция в момента е заплашена от "температурен апокалипсис", предупреждават експерти, цитирани от Би Би Си, като температурни рекорди се очакват в 15 от югозападните региони на страната.
Хиляди са евакуираните през последните дни заради горски пожари във Франция, а огнени бедствия причиняват човешки жертви и материални поражения в Испания и Португалия. В двете иберийски страни на високите температури се приписват над 1000 жертви през последните дни.

Във Великобритания тази седмица се очаква достигане на рекордните за страната 41 градуса по Целзий - над 2 градуса повече от сегашния рекорд, измерен през 2019. Заради жегите днес и утре за почти цялата територия на Острова е в сила червен предупредителен код.


Според климатолози по-честите периоди на опасна жега на различни места в света са пряко следствие от глобалното затопляне, а температурите няма да спрат да се увеличават, докато няма намаление на количествата парникови емисии в атмосферата.