Министърът на околната среда на Румъния обяви ограничения при използването на питейна вода

Свят

21-07-2022, 10:07

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министърът на околната среда, водите и горите на Румъния Танжош Барна обяви, че някои местни администрации ще трябва да наложат ограничения върху използването на питейна вода, като отбеляза, че има голямо разхищение в случаите, при които хората поливат градините си с питейна вода, предаде агенция Аджерпрес.Това предаде БТА.

„Има много населени места, в които системите за питейно водоснабдяване са изградени за нормално потребление, без да се консумира питейна вода за други цели: напояване, промишлени нужди, плувни басейни, поливане на градината или тревата. Особено в този период трябва да бъдем отговорни и да се грижим за този ресурс", заяви министърът на околната среда и допълни, че някои местни администрации ще трябва да предприемат мерки за осигуряване на питейна вода за всички граждани и за осигуряване на питейна вода в средносрочен и дългосрочен план.

Министърът каза, че кризисен щаб към правителството ще наблюдава засегнатите от сушата райони и ще предприеме действия в населените места с недостиг на питейна вода.

"Колкото и да ни е жал за доматите, питейната вода за питейни и битови нужди е скъпа, пречистена вода, която е преминала през много процеси на пречистване и филтриране, затова трябва да я използваме за това, за което ни е необходима“, подчерта министърът на околната среда.

Танжош Барна съобщи, че на правителственото заседание вчера е повдигнал въпроса за пожарите в суха растителност и призова земеделските стопани да спрат да подпалват земеделски земи, тъй като опасността от възникване на пожари е огромна.

"По това време на годината съществува огромна опасност и аз призовавам както земеделските стопани, така и гражданите, които все още са в провинцията по това време на годината, да бъдат много внимателни, когато използват огън. Земеделските стопани не трябва да използват огън през този период вместо прибиране на реколтата, косене, вместо други земеделски процедури, тъй като огънят се разпространява върху сухата растителност и предизвиква пожари. През този период не използвайте огън в боклука, в гората и в земеделските площи. Това е изключително опасен период и не бива да изпадаме в положението на Испания, Гърция и Франция. Нашите гори са от различен тип, нямаме същата опасност от горски пожари на много големи площи, но трагедии могат да се случат", предупреди министърът на околната среда.