ГЕРБ-СДС: Колкото по-бързо има избори, толкова по-голям е шансът България да се спаси (Видео)

Политика

21-07-2022, 14:48

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Поредното беззаконие и политически произвол на промяната катастрофира в правовата държава и правосъдието", заяви Десислава Атанасова

Колкото по-бързо има избори, толкова по-голям е шансът България да се спаси. Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Коментарът й беше във връзка с три новини в енергетиката. Атанасова изброи решението на Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционен избора на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), обявеното от премиера в оставка Кирил Петков прекратяване на меморандума с Gemcorp, както и че Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са извършили проверка по сигнал на ГЕРБ-СДС и са изпратили материалите във Върховната касационна прокуратура.

"Поредното беззаконие и политически произвол на промяната катастрофира в правовата държава и правосъдието. Да, законът е над всички. Включително и над тези, които се упражняват вече повече от година в неговото брутално газене", каза Атанасова.

"Няма смисъл нарушители на Конституцията и законите отново да правят някакъв аритметичен сбирщайн от някакви партии и формации, които дори не са регистрирани, за да продължат да газят конституцията и законите на страната. Колкото по-бързо има избори, толкова по-голям е шансът България да се спаси“, коментира още тя.

Делян Добрев заяви, че има внесен сигнал до ДАНС и Рашков, като до този момент от министъра на МВР няма никакъв отговор.

"Днес получихме отговор от ДАНС, с който ни уведомят, че са направили проверка и са изпратили материалите във Върховната касационна прокуратура. Сигналът ни касае покупката на газ при липсата на процедура и продажбата на този газ – обратно на „Булгаргаз” с по-високи цени", каза Добрев.

По думите му само с една сделка държавата е ощетена със 7 милиона лева.

Той отново повдигна темата със спирането на доставките на газ от  „Газпром” като Добрев бе категоричен, че правителството ни отново купува руски газ, но чрез посредници, което допълнително оскъпява доставките.

"Вече не купуват само от посредници, с които те самите си имат някакви контакти, но и от чисто руския посредник. Лошото е, че българският потребител плаща затова двойни цени", допълни Добрев.

Той обобщи, че газът за последните 6 месеца и скочил с над 100 процента. „За месец август трябва да обявят 60 процента увеличение и затова мълчат, за да може да се прехвърли към служебният кабинет на Румен Радев”, заяви Делян Добрев.

От ГЕРБ-СДС изразиха притеснение за решенията в енергетиката, след като КС обяви за противоконституционен избора на председателя. Атанасова посочи, че след като вече е започнала процедурата за избор, законът е бил променен, по думите й така, че въпросният председател да може да отговаря на условията на закона.

Радомир Чолаков от своя страна заяви, че депутати – юристи допускат нарушение на Конституцията и законите. Той предупреди, че ако бъде приет нов Закон за Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и той ще бъде обявен за противоконституционен. "А, ако настояват и назначат Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, нека отсега да знаят, че изборът ще бъде незаконен. Тази агония трябва да приключи веднага", коментира Чолаков.

По-рано в пленарната зала от ГЕРБ-СДС поискаха незабавно изслушване на министъра на енергетиката в оставка във връзка с решението на КС за избора на председател на КЕВР.