Гешев: НК е от времето на Живков и е негодно оръжие за борба с престъпността (Видео)

Общество

21-07-2022, 15:31

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Притеснени сме от завръщането на организираната престъпност и наркоразпространението, от бума на задържани шофьори, заяви главният прокурор

"Благодаря на народните представители, че съм поканен днес в правната комисия. Надявам се, че няма да се получи политически дебат, а ще бъдат обсъдени важни въпроси, които касаят българските граждани", заяви главният прокурор Иван Гешев в НС преди заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси.

"Трябва да е ясно, че не прокуратурата отговаря за борбата с престъпността само, това е въпрос на наказателна политика на държавата и да разкрива престъпления МВР. Без да се разкрие престъпление няма как прокуратурата да ревизира наказателна отговорност, няма как да нанесе обвинителен акт и няма как евентуално съдът да отсъди осъдителна присъда и това е работа на система от органи. Ако някоя от системите не си свърши качествено работата, резултатът е незадоволителен", заяви Гешев.

Според главния прокурор Наказателният кодекс е остарял.

"НК е от времето на Тодор Живков и е негодно оръжие за борба с престъпността“, заяви Гешев.

"Притеснени сме от завръщането на организираната престъпност и наркоразпространението, от бума на задържани шофьори. Виждаме почти всеки ден катастрофи след употреба на алкохол и наркотици. Преди 2 години представихме експертни предложения в тази връзка за отнемане на МПС от лица, употребили на алкохол и наркотици. Има ръст на тези дела", посочи още главният прокурор.

"МВР намали темпото на работа. Има между 30 и 40 % спад на уведомяването на Специализираната прокуратура от МВР. Това значи, че не са разкрити огромен обем престъпления за организирана престъпност, не е сигнализирана прокуратурата и няма как да се проведе един наказателен процес, да се внесе обвинителен акт", каза Иван Гешев.