Йоана Илиева с рекордно класиране на световното по фехтовка в Египет

Спорт

21-07-2022, 19:54

Снимка:

Българска федерация по фехтовка

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сабльорка N1 на България Йоана Илиева завърши 15-а на световното първенство по фехтовка в Египет и записа най-доброто класиране в историята на женската ни фехтовка на състезание от подобен ранг. До финалната фаза на индивидуалната надпревара на сабя достигнаха и четирите представителки на страната ни, а възпитаничката на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ игра отлично и малко не й достигна, за да победи поставената под N1 в схемата японка Емура Мисаки и да продължи към медалите.

В първия си двубой от финалите Йоана Илиева елиминира категорично Кейтлин Максуел от Великобритания с 15:9. В двубоя за място в топ 16 българката се наложи над Луана Пекелман от Бразилия с 15:6. В срещата за място сред най-добрите 8 на планетата Илиева се изправи срещу водачката в схемата Емура Мисаки от Япония и след равностойна игра отстъпи с 12:15. Така сабльорката ни записа най-доброто си класиране на световно първенство за жени. През 2019 година тя се класира на 47 място на шампионата на планетата в Будапеща.

Олга Храмова завърши на 30 място и един туш не й достигна, за да влезе в топ 16. В първия си двубой от елиминациите във финалите Храмова победи Силвия Матушчак от Полша с 15:10. В срещата за място сред най-добрите 16 фехтовачката ни се изправи срещу Ан-Елизабет Стоун от САЩ и след като изоставаше в резултата с 11:13 направи обрат и поведе с 14:13. За съжаление американката записа два поредни туша и спечели двубоя, но Храмова остави отлични впечатления и показа характер.

Третата българска участничка във финалите Емма Нейкова завърши на 43 позиция. В първия си двубой от финалите тя отстъпи пред полякинята Зузана Цислар след оспорвана игра с 14:15.

Четвъртата българка във финалите Ана Михайлова се класира 58-а. Тя загуби срещата си за влизане в топ 32 от Теодора Гунтура от Гърция с 6:15.

Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Ана Михайлова продължават участието си в световното първенство в петък с двубоите от отборната надпревара на сабя. Целта на младия ни отбор е да се класира за втория ден на турнира в събота, когато осемте най-добри тима в света ще спорят за медалите. През целия сезон нашите състезателки демонстрираха голям потенциал. В Кайро те отново показаха отлична игра, като и четирите се класираха в топ 64 – нещо, което направиха само фехтовачките на Франция и Италия.