Синдикатът на служителите в затворите: Излъгаха ни за увеличението на заплатите

Общество

23-07-2022, 17:08

Снимка:

ССЗБ, архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) не е доволен от предвиденото увеличение на заплатите на работещите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. „Общо взето, сме излъгани. Сумата, която сме търсили по протестите, е 25%“, каза в интервю за БТА председателят на синдиката Ясен Тодоров. Той коментира темата, след като на 21 юли представители на организацията проведоха среща с министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова във връзка с възнагражденията и реформата в сектора.

Тодоров припомни, че в публично изказване преди седмица министър Йорданова обяви, че по предварителни разчети предвиденото увеличение на заплатите ще бъде 300 лева, а по думите му се оказва, че то ще бъде 125 лева за всички служители.

„За някои длъжности увеличението е 10% , а за други - 6-7%“, поясни Тодоров и добави, че сумата е равна за всички, но процентното увеличение е различно, според заеманата длъжност и настоящо възнаграждение. По думите му обяснението било, че от Министерството на финансите са отпуснали около 10 млн. лева за заплати, въпреки поисканите близо 30 млн. лева от министерството.

„За нас, нашият работодател ни е предал. Ние имахме искания, отправени към него, той е поел ангажимент да ни издейства увеличението“, коментира още Тодоров.

Цветан Михайлов, секретар на Управителния съвет на ССЗБ, заяви за БТА, че в представения от Министерството на правосъдието на синдикатите План за реформи има логични предложения. „Бихме го окачествили като спорен. Не можем да го отхвърлим в цялост, но и не можем да го приемем без забележки“, добави той.

По думите му разговорите с ръководството на министерството са имали по-скоро уведомителен характер. В Плана са заложени срокове, в които трябва да бъдат извършени съответните промени и необходимите за част от тях законодателни изменения.

Михайлов разясни, че една от реформите е свързана с оптимизиране на персонала на двете главни дирекции и прекратяване на правоотношенията с работещите пенсионери. Предвижда се още и преструктуриране.

Той уточни, че за освобождаването на упражнилите право на пенсия служители, които продължават да работят, се предвиждат промени в закона, който към момента позволява подобно положение да съществува.

„Ще бъдат пренасочвани една част от служители с административни функции към надзорно-охранителен състав“, допълни Михайлов.

На въпрос дали се предвижда закриване на арести и затворнически общежития, Цветан Михайлов посочи, че такава мярка е разписана за няколко ареста, служителите на които ще бъдат преместени в други структури. Във връзка с това той добави, че становищата на синдикатите не са взети предвид и допусна, че част от служителите, които ще трябва да бъдат преместени, ще напуснат системата.

По думите на Михайлов арестът в Силистра и затворническото общежитие „Кремиковци“ попадат в плана за реорганизация.

Синдикалистът каза още, че след срещата в Министерството на правосъдието е останал с впечатление, че реформите трябва да се случат до края на годината или началото на 2023 г.

„Нас не ни притеснява това, че ще бъдат извършени промени, притеснява ни, че те бяха формулирани за много кратък период, което по никакъв начин не подсказва, че проблематиката вътре в системата е изследвана в дълбочина и са открити корените на проблема“, коментира Михайлов. Той добави, че поредно правителство не успява да вникне в проблематиката на служителите на двете дирекции и да разреши техните проблеми.

Според Михайлов в синдикатите се е затвърдило впечатлението, че основният двигател за плана за реформи в този му вид е Министерството на финансите и е направен според указанията и заданията на финансовия министър. Той посочи, че преди това са били обсъждани други варианти, които са по-меки и щадящи, но са били отхвърлени.

По повод заплатите на служителите Михайлов коментира, че има разминаване не само по отношение размера на заплащането, а и на твърдението, че увеличението ще бъде за всички служители. „Няма да получат увеличение служителите по Закона за държавния служител“, добави той.

Синдикатът на служителите в затворите изпрати вчера писмо до премиера и няколко министри във връзка с казуса с увеличението на заплатите. Служителите в правосъдното министерство искат да знаят кой ще носи последствията за противоречивите мерки, които отхвърлят напълно. 

„Това, което сме постигнали с Министерство на финансите, е максимално възможното на този етап“, заявиха от Министерството на правосъдието, потърсени за коментар по темата.