Ива Митева: След ситуацията от петък шансовете за съставяне на кабинет са малки

Политика

24-07-2022, 12:54

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Вместо Христо Иванов отново да се опитва да обяснява необяснимото, трябваше да излезе и да поиска прошка от ИТН, каза тя

"След ситуацията от петък шансовете за съставяне на кабинет са малки. Вместо Христо Иванов отново да се опитва да обяснява необяснимото, трябваше да излезе и да поиска прошка от ИТН, защото това, което казва, не е вярно. Аз с него не разговарям от няколко седмици, след като изсипа сума ти лъжи по мой адрес."

Това каза Ива Митева от "Има такъв народ" в предаването "Неделя 150" на БНР в коментар на записа от заседанието на ПГ на "Демократична България" от петък.

"Излязохме от коалицията заради счупеното доверие. Ние влизаме в диалог, бяхме искрени, а в същото време виждате, че те задкулисно се договарят. Разбрах, че не ни уважават, че не ни смятат за равностоен партньор. Доверието и диалогът, които искахме да възстановим, не се получиха... Чуваме само едни обвинения - клиширани фрази, няма доказателства за нищо", каза още Ива Митева.

"Искахме този кабинет да се случи. ИТН се държаха изключително конструктивно, диалогично... Не мога да разбера защо е това фиксиране върху фигурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. Ние сме зачеркнали името на Бойко Рашков, защото това е управленска програма. В такава програма да стои името на конкретен човек е странно. Ние сме записали - да се замени с "номиниране за Бойко Рашков". Ние казахме, че ще го подкрепим за председател на КПКОНПИ. Ако бъде направено предложението за Бойко Рашков и парламентът работи, ние ще го подкрепим", заяви Митева.

Попитана дали БСП трябва да задържи мандата с идеята да бъде избран председател на КЕВР и да бъдат приети промените в антикорупционния закон, тя каза, че това е решение, което ще вземе Народното събрание оттук нататък.

"При тази променена обстановка мисля, че мандатоносителят трябва да разговаря с всички парламентарни групи дали има воля за удължаване. При воля от тях могат да се приемат едни процедурни правила и изборът да се проведе в много кратки срокове", каза Митева.

Тя добави, че изборът на председател на КЕВР е най-спешното, което трябва да се случи. Всичко друго не е в такава спешност, която налага сега и веднага да се вземат тези решения. По-добре е, ако се отива на избори, антикорупционният закон да бъде приет от едно ново мнозинство, каквото кажат българските избиратели, смята още Ива Митева.