Кремъл: Руският удар по пристанището на Одеса не може да повлияе товаренето на зърнo

Свят

25-07-2022, 14:56

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ударът на руските въоръжени сили по военната инфраструктура в морското пристанище на украинския град Одеса не може и не бива да повлияе започването на товаренето на зърно според договореностите от Истанбул. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Ударът "има връзка единствено с военната инфраструктура. Това по никой начин няма връзка с инфраструктурата, която се използва за изпълнение на договореностите и извозване на зърното. Затова подобно нещо изобщо не може и не бива да повлияе началото на процеса на товарене", каза Песков.

Украинската армия, цитирана по-рано днес от местни медии и Ройтерс, заяви, че руските ракети не са засегнали пристанищните складове на зърно, нито са причинили значителни щети. Властите съобщиха, че подготовката за възобновяване на износа на зърно продължава.

"Продължаваме техническата подготовка за започването на износ на хранителни продукти от нашите пристанища", написа министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков във Фейсбук.

Президентът на Русия не планира да посети Япония, за да участва в държавното погребение на бившия японски премиер Шиндзо Абе. Нивото на руското участие ще бъде определено по-късно, съобщи представителят на Кремъл.

"Путин не заминава", каза той в отговор на въпрос на ТАСС.