До края на септември се очаква да е изпълнен ремонтът на пътя за Клисурския манастир

Общество

25-07-2022, 19:21

Снимка:

Столична община

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова

До края на септември очакваме да бъде изпълнен ремонта на пътя за Клисурския манастир „Света Петка“. Работим по 3-кирометровия участък, който беше в по-тежко състояние, като е подготвен проект и за оставащата част от пътя. Това е един от осемте обекта, по които работим в момента. Предстои да започне изпълнение и на още четири пътни обекта - ул.“Шишман“, бул.“Филип Кутев“, ул.“Щросмайер“ и ул.“Опълченска“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на пътя за Клисурския манастир заедно със зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов и кмета на район Банкя Рангел Марков, общинския съветник Ани Стойкова.

След като миналата година ремонтирахме пътя за Дивотинския манастир, започнахме ремонта и на пътя за манастира „Света Петка“ – Клисурския манастир. Манастирите са час от Софийската мала света гора и е изключително важно да бъде осигурен добър достъп до тях, посочи също кметът Фандъкова.

Средствата за двата пътя - до Дивотинския манастир и до Клисурския манастир са осигурени с решение на Министерски съвет при правителството на Бойко Борисов. Столична община подготви проекти и от 28 юни тази година започна работа по изпълнение на пътя за манастира „Света Петка“.

Ремонтът обхваща 3.3 км от разклона на пътя кв. „Вердикал“ – с. Клисура до Клисурски манастир „Света Петка“. В момента движението се извършва по обходен маршрут.

Пътят до манастира беше в изключително лошо състояние, затова се нуждае от цялостен ремонт. Целта е за храмовия празник през октомври участъкът да е обновен, каза също столичният кмет.

Извършва се цялостна подмяна на пътната основа, изпълнени са изкопни работи и се довършва отводняването в участъка. Предстои полагането на асфалтовата настилка, посочи инж.Джоргов.

Освен до манастира, пътя обслужва и вилната зона и военно поделение. След ремонта на пътя до Дивотинския манастир пътникопотока към него значително се увеличи, каза кметът на район Банкя.

Общо 8 са големите инфраструктурни проекта, по които работим в момента, сред тях са бул. „Първа българска армия“, бул. „Ломско шосе“, тунелът към „Люлин“, зона 4 от централна градска част, нова велоалея по бул. „Самоковско шосе“.

Готово е кръговото кръстовище на бул.“Кл.Охридски“ и бул.“Андрей Ляпчев“.

Очакваме разрешенията за строеж на още 4 обекта - бул. „Филип Кутев, ул. „Кукуш“, ул. „Опълченска“ и ул. „Шишман“, която трябва да завършим по окончателния проект.