Държавната агенция за закрила на детето се самосезира по повод два инцидента с деца

Общество

28-07-2022, 18:33

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и изиска спешно проучване за случая с 3-годишно дете пострадало при падане от третия етаж в Чепеларе. Уведомена е компетентната дирекция „Социално подпомагане“, като е изискана цялата информация. Социални работници работят на терен със семейството на пострадалото дете. Експертите на ДАЗД, са в готовност да окажат нужната подкрепа, както на детето и близките му, така и на социалните работници, ангажирани със случая.

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и следи работата по случай на сбиване между непълнолетни на територията на гр. Сандански. Свикан е Координационен механизъм за насилие с експерти от всички компетентни институции – МВР, Прокуратурата, Дирекция „Социално подпомагане“ и представител на общинската администрация, за да се намери най-точния подход за работа с всички замесени в случая. На семействата и децата е предложена подкрепа и работа със социални работници и психолози, като към този момент, те не желаят такива услуги. Децата нямат предишни провинения.

„Само за няколко дни отново сме свидетели на инциденти с деца. Като председател на Държавната агенция за закрила на детето съм непримирима към ситуации, които могат да застрашат безопасността и здравето на всяко дете. Това не са първите поводи, при които да апелираме всички ние като общество да бъдем отговорни към децата. Нека не оставаме безучастни, ако знаем, че някъде има дете в риск, защото само с подадена своевременно информация и то и неговите близки, ще получат нужната подкрепа и помощ“, заяви д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.