Митрофанова: Доставките на газ могат да се възобновят, ако България изпълни исканията на "Газпром"

Свят

29-07-2022, 08:01

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това обяви посланикът на Руската федерация в България

Доставките на газ за България от Русия могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна изпълни изискванията за плащане на "Газпром". Това обяви посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова в интервю за контролирания от Кремъл телевизионен канал "Россия 24", предаде bTV, цитирайки ТАСС.

"Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с "Газпром", който е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки един момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от "Газпром", доставките ще бъдат възобновени", заяви посланикът.

Дипломатът отбеляза, че ситуацията в енергийната сфера в България е много сложна, като за последните два месеца е отчетен значителен ръст на цената на газа.

"Те (България - бел. ТАСС) няма да получат годишно повече количество газ, въпреки сключеното споразумение с Азербайджан", отбеляза тя. "Това е ситуация, която се отразява много тежко и на бизнеса, и на индивидуалните домакинства", допълни тя.

На 27 април "Газпром" напълно преустанови доставките на газ за българската компания "Булгаргаз" заради  това, че в установения срок не е имало извършено плащане в рубли. След това България обяви, че намерила алтернативни варианти за доставки, в това число и втечнен газ от САЩ и газ от Азербайджан на съществено по-ниска цена от тази, предлагана от "Газпром", припомня ТАСС.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен