Осъдиха Вальо Топлото на 7 години затвор за пране на пари

Крими

05-08-2022, 07:21

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съдът потвърди и запорите на негови сметки

Софийският градски съд призна за виновен за пране на пари и за длъжностно присвояване на около 5 млн. лв. бившия директор на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров. Той бе осъден на седем години затвор и глоба от 20 хил. лева. Наложена му е парична гаранция от 3000 лева, заради добросъвестното поведение на подсъдимия до този момент. Съдът потвърди и запорите на сметки на Димитров, предаде БТА.

Решението може да бъде протестирано и обжалвано пред горната инстанция. По това дело Димитров има седем обвинения, като по част от тях беше оправдан. Съдебното заседание днес продължи близо три часа.

При постановяване на присъдата повече от час съдията по делото Петя Крънчева изброяваше десетки сделки с акции, ценни книжка и облигации, извършени от Димитров в рамките на няколко години. Става въпрос за около 19 млн. лева и стотици престъпни сделки. Димитров е признат за виновен за пране на пари и имущество за над 22 млн. лева.

Съдия Петя Крънчева каза, че наказанието е оптимално с оглед престъпленията. Тя отчете, че макар да няма все още произнасяне на Върховния касационен съд по делото за длъжностно присвояване, този съдебен състав смята, че такова е извършено. Съдът оправда Димитров за държане на финансови средства в банкови касети.

Според прокурора по делото Ивайло Занев наказанието е справедливо по размер. По думите му роля за него може да е изиграл и фактът, че делото приключва доста напред във времето спрямо момента на извършване на престъплението - обвинителният акт е внесен през 2006 г.

„Все още Валентин Димитров се смята за невинен. Все пак сме на първата съдебна инстанция. Възможно е да се случат обрати в следващи инстанции“, каза прокурор Занев, като добави, че тепърва ще се прецени дали присъдата ще се протестира пред горестоящия съд.

На въпрос за продължителността на делото – 13 години, той посочи, че трябва да се отчете фактическата и правна сложност на казуса, като отбеляза, че по делото е имало над 126 свидетели и над 26 вещи лица.

„Аз считам, че 13 години водене на едно дело на първа съдебна инстанция е доста дълго и бих казал, че делото е излязло извън рамките на разумния срок. Каквото и наказание да се наложи на подсъдимия и какъвто и изход да има оттук насетне, това няма да подобри разумността на водене на наказателното производство и изобщо да бъде отчетено като справедлив процес“, каза Занев.

По едно от делата, за безстопанственост, Димитров беше осъден на три години затвор и изтърпя присъдата си. Пред Върховния касационен съд все още продължава делото срещу него за длъжностно присвояване. Той няма да отговаря по обвиненията за данъчни престъпления, поради изтекла давност. Делата срещу Димитров започнаха преди около 13 години.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен