Повдигнаха обвинение на шофьора на румънския автобус за катастрофата между Русе и Велико Търново

Крими

07-08-2022, 12:27

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Шофьорът е турски гражданин

Шофьорът на румънския автобус, катастрофирал на пътя Русе - Велико Търново, е рривлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост заради превишена скорост неспазване на правилата за движение по пътищата. Това обявиха на брифинг от окръжната прокуратура във Велико Търново, предаде БНТ.

Шофьорът е турски гражданин и предвид това, че има опасност да се укрие, прокуратурата ще поиска от съда да му бъде наложена мярка задържане под стража за 72 часа. При катастрофата вчера загинаха четирима души - трима румънски и един турски гражданин.

"Цял ден и през нощта продължават да се извършват процесуално-следствени действия от следователите на НСлС с активната подкрепа на следствения отдел на МВР във Велико Търново. Събрани са достатъчно доказателства за вина на лице, което е привлечено към наказателна отговорност. Това е шофьорът на автобуса"

Обвинението е за нарушение на Закона за движение по пътищата, че шофьорът не е управлявал МПС-то и се е движел с несъобразена скорост. Ако вината му бъде доказана, законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода.

На този етап няма доказателства за повдигане на обвинение на шофьора на леката кола и той е освободен. Не беше дадена яснота и дали пътната настилка е една от причините за катастрофата, тъй като това също е предмет на разследването.

Намерени са части от устройство, предстои разследващите да определят дали е тахограф и дали съдържа някаква информация. Тепърва ще се изяснява и каква скоростта на автобуса. Проведени са множество действия по разследването, разпитани са и всички пострадали.

Пътни експерти твърдят, че причина за инцидента вероятно е и лошата настилка и липсата на знаци по отсечката, на която катастрофите са ежедневие. Тази сутрин заместник-министърът на транспорта Николай Найденов каза, че компанията превозвач и документите на шофьора са изрядни. Оцелелите румънски туристи са транспортирани към родината си.