10 морски мили буферна зона около кораби, изнасящи зърно от Украйна

Свят

09-08-2022, 09:33

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Корабите, които изнасят зърно от Украйна през Черно море, ще бъдат защитени в буферна зона от 10 морски мили, според дългоочаваната процедура за прилагане на истанбулското споразумение от 22 юли. Тя бе договорена в понеделник от Русия, Украйна, Турция и ООН, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Много се надяваме, че процедурата ще увеличи трафика по тази инициатива, коментира говорител на генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

От подписването на споразумението преди 2 седмици общо десет кораба, блокирани в Украйна в началото на войната, са отпътували, натоварени с царевица, соя и слънчогледово олио.

Корабни и застрахователни компании поискаха гаранции за безопасността на плавателните съдове и екипажите, които залегнаха в договорената процедура.

Според документа военен кораб, самолет или дрон няма да има право да доближава търговски кораб, преминаващ по морския хуманитарен коридор на по-малко от 10 мили, с изключение на териториалните води на Украйна.

Във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски посочи, че има възможност темпото на износа да се запази. Ключово е как в следващите дни нашите партньори ще докажат, че могат да предотвратят всякакви опити на Русия да прекъсне износа и отново да провокира световна продоволствена криза, каза Зеленски.

Най-големият кораб, който ще напусне Украйна през Черно море, се очаква да отплава от пристанището в Черноморск днес, за да достави близо 65 хиляди тона царевица за Южна Корея.