Илияна Йотова: Президентът има една вина - даде шанс на Кирил Петков и Асен Василев

Политика

12-08-2022, 09:16

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Обвиненията между ПП и ИТН показаха, че битката беше на едни пари срещу други пари", заяви вицепрезидентът

"По-малко хвалебствия и повече реализъм няма да навредят на никого. Кирил Петков и Асен Василев получиха огромен шанс. Спомняте си как тръгнаха. Млади хора с претенции за сериозно образование, със свежи идеи и нов поглед, неупотребени в политиката. Всичко това е чудесна предпоставка за много сериозен успех. Президентът има една "вина" - че им даде този шанс. Много бързо те се обърнаха срещу президента и президентската институция, вместо да потърсят съюз. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в сутрешния блок на БНТ.

"Разочарованието от правителството, от коалицията, която беше създадена, стигна една точка на търпение както сред обществото, така и в мнозинството в Народното събрание и се получи така, че падна първото правителство от власт с вот на недоверие, след като една от партиите в коалицията отказа да бъде част от мнозинството и нормално се стигна до предсрочни избори", коментира Йотова.

"За първи път в най-новата история на България, а и преди това, имаше толкова сложна коалиция от четири партии, които наистина са много различни. И това, което предлагат на обществото като политики и като убеждения, дори и като идеология, макар че забравихме през последните десетилетия тази дума, тази сложност на коалицията в едно кризисно време очевидно предизвикваше и тези съмнения и за съжаление те се оправдаха", посочи Йотова. И допълни, че лично тя е смятала, че тази коалиция ще се задържи.

"Имаше категорично подписани условия, решения, които трябваше да бъдат взети, реформи, които трябваше да бъдат направени. Сякаш в самото начало имаше много сериозно съгласие за това какво трябва да извърши тази коалиция. Идването на ПП на власт беше с много сериозни очаквания от хората. След 12 години управление на ГЕРБ мнозина от нас повярвахме, че е възможна тази промяна. И натоварени с много очаквания разочарованието беше много бързо и от голямата любов се получиха големите резерви в хората, включително и в мен", добави вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта бързината, свързана с опита за правене на реформи - в Конституцията, в съдебната власт, за справяне с кризите, които следваха една след друга в България.

"Като че ли за тези 7 месеца този темп не се оправда. Още в първите месеци правителството сякаш тръгна в една друга посока да предрешава нещата, да няма достатъчно обществена дискусия, да няма съобразяване с желанията на хората, получи се и много бързо конфликт между институциите и всичко това естествено доведе до тези резерви", каза още Илияна Йотова.

По думите на Йотова в тази предизборна ситуация бившият премиер Кирил Петков си търси аргументи защо е паднало неговото правителство. Тя припомни, че първата му публична проява като нов министър-председател е била по отношение на македонския въпрос и присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. И припомни за продължилия повече от 5 часа Консултативен съвет при президента Румен Радев, където е била препотвърдена българската позиция за присъединяването на РСМ към ЕС.