Карантината за ваксинираните срещу COVID-19 да бъде по-кратка, обмислят от МЗ

Общество

12-08-2022, 12:04

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Идеята е на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина

Ваксинираните срещу COVID-19 да получат по-кратък период на изолация, предложи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев на пресконференция във ведомството, на която той представи своя екип. Според него проблемът е, че нивото на ваксинация срещу COVID-19 в страната е много ниско. "Държавите, които намалиха карантината, имат над 70 процента ваксинация, а при нас ваксинационното покритие е около 30 процента", каза Меджидиев. Идеята е на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина. Служебният министър каза, че във вторник ще се събере експертен съвет, на който ще се реши този въпрос.

Подготвяне на здравната система за евентуална нова по-тежка COVID вълна, в т.ч. обезпечаване на лечебните заведения с достатъчно интензивни болнични легла и лекарствени продукти за COVID-19, изработването на механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд, подобряване профилактиката и превенцията в областта на детското здравеопазване и пилотно въвеждане на телемедицината в училищата и детските градини – тези приоритети изведе министърът на здравеопазването по време на пресконференцията.

"Една от основните и най-важни цели, които си поставихме като служебен кабинет и с реализацията на която започнахме от първия ден, е подготовката на здравната система за по-тежки COVID вълни, като в същото време силно се надяваме, че до такива няма да се стигне. Вече сме осигурили достатъчен брой интензивни легла, безплатни антигенни тестове, мобилни екипи за ваксинация и безплатно тестване на желаещите работят в 17 области на страната, а до 3-4 дни и във всички останали. От края на миналата седмица в столицата са обособени общо 4 изнесени бази на ЦСМП София, с което максимално скъсяваме времето от приемането на сигнала до оказването на медицинска помощ“, беше категоричен министърът. Той обясни, че в момента се водят разговори с Министерството на финансите за финансов ресурс, с който да бъдат закупени допълнителни количества бързи тестове, за да се отговори на евентуално завишаване на потребностите.

Ще бъде възобновено заплащането за поставена ваксина, без значение дали ваксинацията е извършена от общопрактикуващ лекар, във временен имунизационен пункт в лечебно заведение за болнична помощ или в регионална здравна инспекция. Предвидено е заплащането за ваксинация да се случи със задна дата, а нормативно това ще бъде регулирано с анекс към Националния рамков договор за медицински дейности 2020 - 2022 г., чието подписване предстои.  

Същевременно обнародването на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК  ще позволи на общопрактикуващите лекари да издават направления и за изследвания с бързи антигенни тестове за COVID-19, съобщи зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов.

„Ключов приоритет на МЗ ще бъде и създаване на механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд. В тази връзка на работна група, чиято дейност ще стартира в началото на следващата седмица, е възложено изготвянето на съответните анализи, а оттам и на проект на наредба за остойностяването на труда на лекарите и сестрите“, съобщи здравният министър. Макар че са необходими законодателни промени за трайното решаване на въпроса с възнагражденията на лекарите и професионалистите по здравни грижи, отлагане не трябва и не може да има, още повече, че предстои и подписването на националните рамкови договори и за следващите две години, обясни д-р Меджидиев. 

По отношение подобряването на превенцията и профилактиката в областта на детското здравеопазване, министър Меджидиев посочи, че не е необходимо осигуряването на нарочен финансов ресурс, а създаване на по-добра организация и сътрудничество между заинтересованите страни. Пример той даде с успеха на програмата „Детско здраве“, чийто инициатор преди повече от 10 години е.

Здравното министерство, съвместно с Министерството на образованието и науката, ще работи и по пилотното въвеждане на телемедицина в няколко училища и детски градини в страната. Целта е децата да имат достъп до качествени и навременни профилактика, диагностика и лечение, което с възможностите на телемедицината е постижимо в обозрим времеви хоризонт.

„Тези малки, но постижими цели, сме си поставили с настоящия екип на здравното министерство. Резултатът от работата по всички приоритети, които посочих, много бързо ще стане осезаем както за гражданите, така и за съсловието. Продължава и работата ни по стратегическите документи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Амбицията ни е до края на настоящия мандат да финализираме необходимите документи“, коментира д-р Меджидиев.

В рамките на пресконференцията здравният министър представи и зам.-министрите, които е избрал – д-р Александър Златанов, д-р Тома Томов и д-р Лидия Чорбанова, подчертавайки, че решението му стъпва на професионалния опит и експертизата на заместниците. Съветник на министъра ще бъде доц. Любомир Бакаливанов, а началник на кабинета – доц. Момчил Мавров.