Инфлацията надхвърли ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката

Портфейл

13-08-2022, 18:38

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Домакинствата обедняват все повече

Инфлацията надхвърли ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката. Потребителските цени са скочили с 10% на годишна база и сме свидетели на реално обедняване на домакинствата. Изводите са посочени в анализ на Института за пазарна икономика, съобщава Bulgaria On Air.

Средният ръст на заплатите на годишна база през май и юни е по-бавен от ръста на потребителските цени. Увеличението на цените надхвърля това на средната брутна заплата с 4 пункта през май и с 3,2 през юни тази година, а тепърва ни очакват прогнози за още по-високи цени през студените месеци на храни, горива и битови сметки.

Сред отделните отрасли на икономиката единствено търговията и административните дейности показват по-бърз ръст на заплатите в сравнение с инфлацията, като проблем остават и големите разлики в заплатите между отделните икономически сектори.

Най-високи са трудовите доходи в IT-сферата - средно 4200 лева месечно възнаграждение, а най-ниски в хотелиерството и ресторантьорството - 1058 лева, пише в анализа, цитиран от БНР.

На тримесечна база средната заплата за страната е нараснала със 125 лева - до 1730.