Шоковото поскъпване на природния газ ще доведе до сериозни сътресения в бизнеса

Портфейл

14-08-2022, 18:22

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Хлебопроизводители са категорични, че поскъпването на газа неминуемо ще се отрази на цената на хляба

Шоковото поскъпване на природния газ с рекордните 60 процента ще доведе до сериозни сътресения в бизнеса. Хлебопроизводители са категорични, че поскъпването на газа неминуемо ще се отрази на цената на хляба. Прогнозите на браша са, че и много фирми ще се откажат да работят, заради невъзможността да покрият разходите си. Заради галопиращите нагоре цени на синьото гориво, очакванията са за скок и в сметките, които плащаме на топлофикациите. Искането им е от 1 януари да плащаме двойно за парно и топла вода. Темата коментира пред Нова тв Стоян Панчев, който е икономист от Експертния клуб за икономика и политика.

"При нас е по-сложно, защото от една страна имаме субсидирана енергия за потребителите. Т.е. има някакво генерално ниво на субсидиране на потребителите. В същото време ако ще се прави социална политика, тя трябва да е конкретна нужда”. Така Панчев коментира призива на Международния валутен фонд към правителствата да подпомагат рисковите групи.

"Ако се търси някакъв по-широк ефект, трябва намалението на ДДС да е за по-голяма част от потребителската кошница, не само за хляба”, категоричен е Панчев.

Прогнозата му е, че след септември цените ще се успокоят.

"Дори е възможно намаляване на ръста на цените, което не значи, че ще спаднат цените, просто темпът им на увеличаване ще е по-малък", допълни икономистът.

Междувременно негови колеги смятат, че ще бъдем свидетели на завишена инфлация в следващите 5-10 години.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен