Над 1300 души бяха евакуирани в Испания заради поредния горски пожар

Свят

15-08-2022, 12:11

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Над 1300 души бяха евакуирани в Испания заради поредния горски пожар - в провинция Сарагоса, съобщава БНР.Над 1000 бяха изведени от опасна зона в района на Аликанте, където също бушуват пламъци. Стотици пожарникари  се борят с огнища и в други региони.

Хора от 8 населени места бяха принудени да напуснат домовете си заради близостта на огъня в провинция Сарагоса. 50 километра е периметърът на пожара, който пламна в събота в Аньон де Монкайо и има три активни огнища. Едното е в близост до природен парк Монкайо, ако стигне до това пространство ще придобие катастрофални мащаби, предупреди Хавиер Ламбан - регионалният премиер на областта Арагон.

Същевременно Ламбан призова населението да запази спокойствие и да се довери на професионалистите. Около триста пожарникари се борят срещу стихията, обхванала около 8 хиляди хектара. На помощ пристигнаха и огнеборци от други испански региони.

Работата им е силно затруднена и от неблагоприятните метеорологични условия.

Силният сух вятър и високите температури усложняват потушаването и на пожара в провинция Аликанте. 3500 хектара вече са изпепелени от огъня там. 250 пожарникари участват в гасенето, а също 140 души от военния контингент за извънредни ситуации.

Около 3400 хектара са в пламъци в северната област Галисия, където продължава борбата с шест горски пожара.