Климатолог: Сушите ще стават все по-тежки и ще са все по-често

Общество

16-08-2022, 10:55

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви Симеон Матев от катедра "Климатология" към СУ

Безпрецедентна суша е обхванала Стария континент. Повечето климатолози са на мнение, че сушите ще стават все по-чести и ще бъдат все по-дълготрайни. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Симеон Матев от катедра "Климатология" към СУ. Трябва да се готвим за суши и, за съжаление, ще стават все по-тежки, каза той.

Голяма част от Европа в момента преживява доста сериозна ситуация - Северна Италия, Испания, части от Франция и Германия имат едва на 30% от нормата на паднали валежи, в съчетание с високите температури и не доброто управление на водните ресурси, се стига до тази ситуация.

На някои места в Европа сушата е безпрецедентна - има забрани за битови нужди, ограничение на водата, а това за съвременния европеец е неприемливо, каза Матев.

Водещият фактор за сушата са липсата на валежи, високите температури. Тези високи температури за Европа са исторически. През юли Великобритания отбеляза историческа температура от над 40 градуса. Друг фактор са ниската атмосферна влажност и дълги периоди без валежи.

Сушата влияе на биоразнообразието. А ниските нива на водите водят до социално-икономически последици.