Изтича срокът за регистрация на партии и коалиции в ЦИК за изборите

Общество

17-08-2022, 10:08

Снимка:

ЦИК

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

До 17 часа днес Централната избирателна комисия (ЦИК) ще приема заявления от партии и коалиции за участие в предсрочните избори на 2 октомври, предаде БНР.

До момента 20 партии и 6 коалиции са подали заявленията си, като ЦИК регистрира една коалиция и 12 партии.

Формациите, които подават последни документите си ще получат регистрация още днес , но в условие на неприключила проверка:

Партиите или коалициите, за които след проверката на ГД ГРАО се установи, че нямат необходимите по закон 2500 коректни записа в подкрепящите регистрацията подписки ще бъдат отстранени от надпреварата с последващи решения, които ще отменят регистрацията, дадена под условие. Това ще се случи и при липса на други изисквани документи .

От ЦИК вече напомниха, че само регистрираните в срок коалиции от партии могат да подават заявления за отразяване на промени, настъпили в състава на коалицията - напускане на партия или включване на нова партия, като промените могат да се правят до 27 август включително.

Изборният кодекс дава право на вече регистрирани за изборите да се откажат от участие във вота и да бъдат заличени. Крайният срок това да се заяви е до 17 часа на 30 август.

На 31 август чрез жребии ЦИК ще определи поредните номера, с които партиите и коалициите ще се впишат в бюлетината за изборите.