Общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800

Политика

19-08-2022, 08:53

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

По думите на служебния министър на вътрешните работи е възможно да имаме нов рекорд по брой избирателни секции в чужбина

Подготовката по отношение на вота в чужбина - подготовката тече постоянно, дори извън предизборните кампании. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Николай Милков, служебен министър на вътрешните работи.

"Посолствата организират определени дейности, които са свързани с поддържане на връзка с активистите сред българската общност, поддържане на контакти с местни власти, които трябва да съдействат. Така че ние се готвим перманентно за някакъв вид избори", посочи министър Милков.

По думите му в момента са в напреднал етап на подготовка за вота на 2 октомври.

"Навсякъде отдавна са поискани разрешения от приемащите страни за организиране на изборни секции по места. Имаме към вчерашна дата 42 положителни отговори. Най-вероятно в над 60 държави ще се организират избори", каза Милков като уточни, че общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800.

Възможно е да имаме нов рекорд по брой избирателни секции в чужбина. Министърът каза още, че очаква между 150 000 и 250 000 наши сънародници да упражнят правото си на вот.

"От Русия имаме разрешение, там вотът ще бъде организиран в двете ни дипломатически представителства - в Москва и в Санкт Петербург", допълни Николай Милков.

Той каза, че в Украйна може да се стигне до решение избори да не се организират, ще зависи от активността на българите там.

Към момента не се обмислят ходове да отзоваване на руски дипломати. При положение, че постъпят сигнали от службите, мерки не може да не бъдат предприемани, заяви Милков.