Експерт: Цената на газа до края на зимата ще върви нагоре

Общество

23-08-2022, 11:16

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според Васко Начев разговорите с "Газпром" няма да имат резултат по-ниска цена

435 лева би струвал газът към днешна дата по формулата на доставка. Не е вярно, че за октомври нямаме газ. Цената отсега до края на зимата ще върви нагоре. Това коментира за "Твоят ден" енергийният експерт Васко Начев.

Според него разговорите с "Газпром" няма да имат резултат по-ниска цена. "Митрофанова се опитва да извади "Газпром" от неблагоприятната ситуация. Капацитетът на Ревитуса е запълнен на 50%, другите са само резервирани, а не заети. Трябва да чакаме благоволението на "Газпром" да ни транспортира газ след като сме платили, при другите страни не е така", подчерта Начев.

От своя страна икономистът Евгений Кънев смята, че новите преговори за руски газ значат лишаване от вече осигурени доставки на втечнен газ. "Със сигурност цената, която сме имали преди, няма да е същата, защото вече има и посредници за превалутиране в рубли. С тях може да се стигне и до цена от 450 лева", обясни той. И допълни, че цената на газа се помпа с цел да се усети повече дефицит, а причината е Русия. 

"Компонентата 80% гарантира 210 евро цена. 30 евро е от нефтената част. Това прави около 420 лева. В момента "Булгаргаз" продава на 300 лева. Ако ще търгуваме с "Газпром", трябва да се вдигне цената, за да не търпи загуби "Булгаргаз", разкри Кънев.