България ще удвои количествата природен газ, които ще може да получава годишно през терминала в Александруполис

Политика

29-08-2022, 15:52

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

България ще удвои количествата природен газ, които ще получава през терминала в Александруполис. За увеличаването на капацитета, който България има в проекта, бе постигнато принципно съгласие по време на работна среща на „Дондуков“ 2, която държавният глава проведе с представители на ръководствата на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“, ангажирани с изграждането на терминала. В срещата участваха министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на външните работи Николай Милков, както и изпълнителните директори на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ Деница Златева и Владимир Малинов. Посланикът на Република Гърция у нас Димитриос Хронопулос също взе участие в разговора.

Удвояването на капацитета, на който страната ни ще може да разчита от изграждащия се терминал в Александруполис, е част от усилията за постигане на диверсификация и сигурност на доставките на втечнен природен газ, подчерта Румен Радев. България е акционер с 20% в проекта и има резервиран капацитет за следващите десет години, като вместо договорените до момента 500 млн. куб. м. годишно, вече страната ни ще може да разчита на 1 млрд. куб. м. на година. За да се гарантират доставките на природен газ от терминала в Александруполис е важно да се ускори и неговото свързване с газовия интерконектор между България и Гърция (IGB), който се очаква да заработи от 1 октомври т.г..

„Терминалът в Александруполис е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Гърция, но и за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите в Централна и Източна Европа“, заяви президентът Румен Радев в началото на срещата. Той посочи, че осъществяването на връзката между терминала в Александруполис и IGB, както и включването  на газохранилището в Чирен, са важни стъпки за реализация на плана REPowerEU.

Държавният глава подчерта значимостта на завършването на терминала в срок, с оглед на задълбочаващата се криза с доставките на газ в Европа. Плановете са проектът да бъде готов през втората половина на 2023 г.

Изпълнителният директор и основател на „Copelouzos Group“ Димитрис Копелузос и вицепрезидентът на “Gastrade” Костис Сифнаиос увериха държавния глава, че терминалът в Александруполис ще бъде завършен в срок и през следващата година България ще може да разчита на доставки през междусистемната газова връзка с Гърция. „България е с приоритет за получаване на допълнителен капацитет, предвид дългогодишното партньорство с Гърция“, посочи Сифнаиос като отчете завишеното търсене на енергия в Европа и стратегическото значение на това капацитетът на терминала да бъде разширен.

Президентът Румен Радев посочи, че българското правителство прави всичко възможно да подпомогне строителя на IGB – компанията „Авакс“, така че да завърши навреме междусистемната газова връзка в съответствие с гръцкото, българското и европейското законодателство. Като приоритет на служебното правителство държавният глава открои гарантирането на доставките на газ за целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени, като припомни, че кабинетът ще започне прозрачни търговски процедури за доставки на газ в средносрочен и дългосрочен период за България и ще остави на следващото редовно правителство да направи своя избор и да завърши процедурата.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за включване на България в управлението на порт "Александруполис", както и за сътрудничество по стратегически дългосрочни проекти, които да допринесат за по-добра енергийна, транспортна и икономическа свързаност между страните в региона като фактор за насърчаване на растежа и ограничаване на рисковете от прекъсване на веригите на доставки за страните от Югоизточна Европа.