ГЕРБ: ДБ и ПП показаха, че не разбират как функционира съдебната реформа

Политика

29-08-2022, 17:09

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията с цел създаване на орган по разследване на главния прокурор

Условието на ГЕРБ за конституционна реформа е наличието на взаимно уважение и доверие между политическите партии в Народното събрание. Това заявиха от ГЕРБ при представяне на управленската програма на партията в частта за съдебна реформа.

"Демократична България и Продължаваме промяната показаха, че не разбират как функционира съдебната реформа. Въпреки че тази тема се превърна във водеща на всичките им предизборни и следизборни послания, през последната година и половина видяхме, че тези партии не могат да направят съдебна реформа. Оказа се, че това, което те си представят като съдебна реформа е разрушаване на структури, закриване на институции, кадруване и създаване на бухалки. Ние разбираме реформата като промяна за по-добро, а не за овладяване на съществуващото. Ще работим за много ясен законодателен процес, за да се преодолее тази спонтанност и непрозрачност през последната година. Ще работим за много ясна нормативна регулация, особено по "брадясали" въпроси", заяви Росен Желязков.

Той добави, че усещането за корупция и преодоляване на всички предпоставки за това, както и оптимизиране на уредбата за лицата, заемащи висши държавни длъжности са част от стратегията на партията. Ще се работи за нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното производство, което е предпоставка за бързо и ефективно правосъдие.

ГЕРБ ще предложи и промени в Конституцията с цел създаване на орган по разследване на главния прокурор.

"Очевидно е, че за да се преодолеят съществуващите пречки, не е възможен модел при сега действащата Конституция. Наложителни са конституционни промени, които при осигуряване на необходимото мнозинство, ще доведат до успешен край на дългия път, който бе извървян", каза евродепутатът Емил Радев.

Предложените промени в Конституцията ще бъдат за въвеждане на фигура или орган с тричленен състав, които ще са отговорни за разследването на главния прокурор със самостоятелен статут, което ще бъде гаранция за независимост и специфични изисквания и изборна процедура.

"На разследващия или разследващите главния прокурор ще бъде дадена възможност да извършват самостоятелно разследване срещу главния прокурор, да го привличат към наказателна отговорност и да поддържат това обвинение пред всички съдебни инстанции", добави Радев. Той каза още, че ще бъде предложена и възможност за пряка конституционна жалба.

"Условието на ГЕРБ за конституционна реформа е наличието на взаимно уважение и доверие между политическите партии в Народното събрание“, каза Радослав Чолаков.
Партията предлага и разделянето на ВСС на два съвета-Висш съдебен съвет и Висш съвет на прокурорите.  Трябва да бъде въведен нов принцип на ексклузитет, тоест един съдебен състав да гледа от началото до края едно производство", каза Рая Назарян.

Според нея чрез въвеждането на този принцип ще доведе до намаляне на отлагането по уважителни причини.

"Принципа на служебното начало на процеса трябва да бъде ревизиран", каза още Назарян. Тя подчерта, че за бързото производство трябва да бъдат направени инвестиции за изготвяне на бързи криминалистични експертизи.

"Важно е да бъдат ревизирана цялата съдебна практика и да бъде уеднаквена. В стратегията си обръщаме фокус към присъдните издръжки и тяхното навременно изплащане", добави още Рая Назарян.